Koronavirüste korkutan gelişme! S ve L olarak ikiye bölündü! Çin'de yapılan bir araştırmada koronavirüsün iki farklı virüse bölündüğü, "L" ve "S" diye adlandırılan koronavirüslerden birisinin daha agresif ve hızlı yayıldığını diğerinin daha az bulaşıcı olduğunu açıklandı. Öte yandan Çinli uzmanlar, iki ilacın Covid-19 tedavisinde olumlu sonuç verdiğini açıkladı. İngiliz profesör ise, koronavirüse karşı verilen savaşın kaybedildiğini iddia etti.

Pekin Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi ile Pasteur Enstitüsü uzmanları, koronavirüsün iki farklı virüse bölündüğünü keşfetti. Bilim adamları iki yeni korona virüsü "L" ve "S" türleri olarak adlandırdı. İlk olarak ortaya çıkan ve "S tipi" olarak adlandırılan korona virüs daha hafif ve daha az bulaşıcı olarak kabul ediliyor. Daha sonra ortaya çıkan "L tipi" koronavirüs ise daha hızla yayılıyor ve şu anda vakaların yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor.
Araştırmacılar, "L tipi"nin yaygınlaşma hızının Ocak ayının başından itibaren azaldığını belirtirken Wuhan'daki ilk bulaşmadan sonra diğer yerlerde L tipinin S tipine kıyasla neden azaldığı sorusuna yanıt arıyor. Bunun nedeni olarak ise Ocak 2020'den beri, Çin hükumetinin hızlı ve kapsamlı bir şekilde virüsü kontrol altına alma çabaları gösteriliyor.



İNGİLİZ PROFESÖR: SAVAŞI KAYBETTİK

Koronavirüs açıklaması yapan İngiliz bilim insanı profesör Neil Ferguson, Wuhan'ın çok ötesine yayılan koronavirüse karşı verilen savaşın kaybedildiğini ifade ederek, yaşlı kişileri önlem almaya çağırdı. Express.co.uk'de yer alan habere göre; Londra Imperial College'dan profesör Neil Ferguson, koronavirüs salgınını tamamen durdurma girişimlerinin artık sona erdiğini öne sürerek, yaşlılar ve zayıf kimselere odaklanılması gerektiğini tavsiye etti. Ferguson, "Önemli olan şey en savunmasız olanlara müdahaleyi hedeflemektir. Bu nedenle öncelikle yaşlı ve zayıf olanların enfekte olmasını önlemeye çalışın. Bu kararları vermek ve bu önlemleri uygulamaya başlamak için çok zamanımız olduğunu, gerçekten günlerimiz, haftalarımız olduğunu söylemiyorum" diye konuştu.

İKİ İLAÇ ÜZERİNE YOĞUNLAŞTILAR
Covid-19 için bir yandan aşıları test eden Çinli bilim insanları bir yandan da ilaç denemelerini sürdürüyor. Solunum hastalıkları uzmanı Dr. Cao Bin, düzenlediği basın toplantısında iki ilaç üzerinde yoğunlaştıklarını, yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19) üzerinde olumlu etkileri olan ilaçların klinik denemelerinin sorunsuz ilerlediğini ve Çin’in sonuçları dünyayla paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı.
Xinhua'da yer alan habere göre Dr. Cao Bin basın toplantısında, anti-HIV ilacı Lopinavir üzerindeki çalışmaların bittiğini ve sonuçları mümkün olan en kısa sürede Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası toplumla paylaşacaklarını söyledi. Bir diğer ilaç olan remdesivir programına da liderlik eden Cao, "Remdesivir için iki deneme başarıyla devam ediyor ve denemeleri bitirir bitirmez verileri uluslararası toplumla paylaşmaktan çok mutlu olacağız" dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu