Rum yönetimi başkan adaylarından Andreas Mavroyannis Rum medyasında dün yayımlanan Crans Montana’da 4 Temmuz 2017’de 2’nci masada (Kıbrıs Türk ve Rum tarafları) Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yapılan görüşmenin bugüne kadar kayıp olduğu söylenen tutanağının, “5 yıldır söylediklerini doğruladığını” söyledi.
Fileleftheros’un haberine göre 2017’de Crans Montana’da düzenlenen Kıbrıs konferansına Rum Müzakereci olarak katılan Mavroyannis Fileleftheros muhabiri Mihalis İgnatiu ve ekibinin çalışmasıyla ortaya çıkarılan tutanakta kaydedilenlerin, “kendisini tamamen haklı çıkardığını ve olanların su götürmez olduğunu” söyledi.
Fileleftheros’un dünkü yayını ile 4 Temmuz 2017 sabahı yapılan ancak BM’nin tutanak tutmadığı ve varlığını inkâr etme noktasına geldiği görüşme konusunda Genel Sekreter’in geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’a ısrarla söylediklerinin ispatı olduğuna işaret etti.
EDEK, yazılı açıklama yaparak dünkü tutanak haberinin, “çoğu durumda yetki sınırının ve BM’nin temel ilkelerinin dışına çıkmakla” suçladığı Eide’nin “oynadığı şüpheli rolü” ispat ettiğini belirterek “EDEK bu nedenle gerek Ulusal Konsey’de gerek kamuoyu önünde bizim tarafın Eide’nin görevden alınmasını talep etmesi gerektiğini söyledi” ifadesine yer verdi.
Gazete Mihalis İgnatiu’nun ortaya çıkardığı ve dün yayımlanan tutanağın, Esben Barth Eide’nin iki trafın müzakere grupları ile 4 Temmuz 2017’de yaptığı görüşmeyle ilgili “kayıp tutanak” olduğunu belirterek “bu belge ile Türk tarafının, çerçevenin tek olduğu söylemi de çöktü” iddiasında bulundu.

Editör: Mehmet Kasimoglu