Asgari Ücret Komisyonu’nun dördüncü toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin 4250 TL olduğunu açıkladı.
Erdoğan, asgari ücret artışının yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini ifade ederek, "Bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum" diye konuştu.
Gelir ve damga vergisi kaldırıldı
Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisinin kaldırıldığını belirten Erdoğan, "Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz" dedi.
Asgari ücrete dolar üzerinden yapılacak eleştirilere de değinen Erdoğan şöyle konuştu:
"Geçmişte Dolar şuydu... Doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir şeklindeki yaklaşımlar, çalışan ve işveren istismarından başka bir şey değidlir. Sizin geçmişinizde siz TL'nin olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz, avro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları. Bizim paramız bellidir. O da Türk lirasıdır. Biz Türk Lira'mızı yedirmeyeceğiz. Bazı sıkıntılar var. Bunları aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Önceliğimizi istihdam korumaya verdiğimizi tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde desteklerimizle sıkıntı yaşamadık.
Geçmişte Dolar şuydu... Doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir şeklindeki yaklaşımlar, çalışan ve işveren istismarından başka bir şey değidlir. Sizin geçmişinizde siz TL'nin olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz, avro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları. Bizim paramız bellidir. O da Türk lirasıdır. Biz Türk Lira'mızı yedirmeyeceğiz. Bazı sıkıntılar var. Bunları aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Önceliğimizi istihdam korumaya verdiğimizi tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde desteklerimizle sıkıntı yaşamadık.
2021 yılı asgari ücreti, bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyordu.

(BBC)

Editör: Mehmet Kasimoglu