Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Bağımsızlık Yolu, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Anayasa Mahkemesi’nin, Bilişim Suçları Yasası’nın bazı maddelerinin “Anayasa’ya aykırı” olduğunu tespit ettiğini belirtti.  
TDP, “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar Bilişim Suçları Yasası’nın Meclis’te yeniden görüşülmesinin önünü açmıştır” derken, Bağımsızlık Yolu ise, “Anayasa’ya aykırı maddeler değiştirilirken, demokratik anlamda sıkıntılı olan ancak teknik olarak Anayasa’ya aykırı bulunmayan diğer maddelerin de ortadan kaldırılması için takipçi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TDP, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “TDP, Bilişim Suçları Yasası’na karşı verdiği adalet mücadelesini kazandı” dedi.
Karar ile “polisin keyfi şekilde kişisel elektronik cihazlara el koyması, kişisel bilgilerin sistem sağlayıcılar tarafından paylaşılması” gibi kişisel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı maddelerin son bulduğunu ifade eden TDP, hak ve özgürlük için savaşmaya devam edeceğini kaydetti.
TDP, “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararın Bilişim Suçları Yasası’nın Meclis’te yeniden görüşülmesinin önünü açmıştır. Söz konusu yasanın halen daha insan hakları ile uyumlu olmayan maddelerinin de yürürlükten kalkması için sürecin takipçisi olacağız ve gerekirse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi.
Bağımsızlık Yolu da yazılı açıklamasında, Anayasa Mahkemesi’nin dün okunan kararında, “Bilişim Suçları Yasası’nın bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu tespit ettiğini” kaydetti.
Anayasa Mahkemesi’nin, “basın araçlarına suç aleti olsa da el konulamayacağının bir Anayasa hükmü” olduğunu hatırlattığını belirten Bağımsızlık Yolu, “Bu nedenle Bilişim Suçları Yasası uygulanırken, basın aracı olarak kullanılan telefon, laptop, bilgisayar gibi materyale el konulamayacağı bir kez daha Mahkeme tarafından ifade edildi” dedi.
Bağımsızlık Yolu, Anayasa’ya aykırı bulunan fıkralar arasında “trafik bilgilerinin paylaşılması, el konulan iletişim cihazlarının iade edilmemesi, yer sağlayıcıların içerik sağlayıcılara haber vermeden içeriğe erişimi engellemesi ve erişim sağlayıcıya yönelik yaptırımlar” da olduğuna işaret etti.
Bağımsızlık Yolu, partinin parçası olduğu ve Basın-Sen öncülüğünde, toplumsal muhalefet tarafından sahiplenilen mücadelede ciddi bir kazanım elde edildiğine işaret ederek, “Anayasa’ya aykırı maddeler değiştirilirken, demokratik anlamda sıkıntılı olan ancak teknik olarak Anayasa’ya aykırı bulunmayan diğer maddelerin de ortadan kaldırılması için takipçi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu arada, Anayasa Mahkemesi'nden edinilen bilgiye göre konuya ilişkin gerekçeli karar önümüzdeki günlerde yayımlanacak.

Editör: Mehmet Kasimoglu