Meramımı anlatabilmek için on ( 10 ) diyeceğim ve yüz ( 100 ).
Meclis niçin vardır sorusunu defalarca sordum bir daha soruyorum ve yeni bir soru daha ekliyorum yanına.
Sosyal devlet ne demektir.
Eğer sosyal devlet diye bir ibare varsa KKTC’nin anayasasında az maaş alanlar ile çok, çok çok, haddinden çok maaş alanlar arasındaki maaş farkı her hayat pahalılığı uygulamasında biraz daha açtırılarak uçuruma çevrilmemeli.
Maaşı ayda 10 000 tl olan bir memur, uygulanacak yüzde yirmi beş hayat pahalılığı ödeneği ile 12 500 tl ye çıkarken yürürlükteki uygulama ile 100 000 tl maaşı olan bir memur 125 000 tl almaya başlayacak.
Bu böyle sürüp gidebilir mi
Sağdan sağdan bakarak vatan bayrak anavatan diyen vekiller ile soldan soldan bakarak emek demokrasi barış AB diyen vekiller bunun böyle sürüp gitmesine bir son verebilirler eğer isterlerse.
Bu böyle sürüp gidecekse seçilenler, kendilerini seçenlere karşı her hangi bir sorumluluk duymadıklarını, ve seçmenler ile olan ilişkilerinin sadece sen oy ver ve sus demekten ibaret olduğunu bir kez daha göstermiş olacaklardır ki, böylesi bir gösterme ancak ve yalnız seçenlerin bunu görüp de durum değerlendirmesi yapması ile olasıdır.
Seçenlerin seçtiklerine bu ve benzeri konularda itiraz ettiklerini pek görmediğimiz için yine böyle olacağına dair bir öngörüm de vardır.
KKTC siyasi tarihinde UBP seçmenlerinin UBP’ yi ve CTP seçmenlerinin de CTP’ yi yerden yere vururcasına, hayır beyler biz size böyle davranasınız diye oy vermedik dediklerine hiç şahit olmadık bu güne kadar.
Yeni bir sınav ile karşı karşıyadır meclis vekiller ve partiler, partilileri kendilerine isyan ve hatta itiraz etmeseler bile attıklarında mangalda kül bırakmadıklarından mütevellit UBP vekilleri iki laflarının üçü olan bayrak millet milliyet anavatan sloganlarına karşı asgari saygı gereği bu yanlışa ( bunun yanlıştan çok öte bir adı da var ) olmaz böyle şey bu yanlış böyle devam edemez derlerken, emek barış demokrasi AB diye kükreyen CTP vekilleri de tatile giren meclisi olağan üstü toplantıya çağırarak en düşük maaş alanlara en çok zam, düşük maaşlılara çok zam, orta maaşlılara zam ve çok çok fazla maaşlılara da yok zam anlayışı ile hazırlayacakları yasa önerisini meclisin tartışmasına ve sonunda da kaçınılmaz olarak kabulü için harekete geçerler.
Meclisteki diğer partiler ve bağımsız vekiller için de geçerlidir yukarda yazdıklarım.
Ve
Ve memur sendikaları bu haksız menfaatler karşısında yeri göğü inletmezlerse bu onlarında sendikacılık anlayışlarının Rabbena hep bana zihniyeti ile sürdürdüklerinin yeni bir göstergesi olacaktır.
Kimse bu yasal ve anayasal hakkımız demesin çünkü yasalar ve anayasa Kıbrıs Türk işçilerine emekçilerine dar gelirlilerine asgari ücretle hem de sendikasız olarak çalıştırılanlarına da haklar tanıyor.
Sorun, vekillerin partilerin hükümetin ve meclisin işçilere emekçilere, asgari ücret ile sendikasız çalışanlara insanlarımıza bu yasal ve anayasal hakları vermeye niyetli olup olmamasıdır.
Göreceğiz.