16. Akademi Ödülleri'ne damgasını vuran yapım, Hollywood klasikleri arasında özel bir yere sahiptir.
Yönetmenliğini Michael Curtiz'in üstlendiği filmde Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains ve Paul Henreid gibi dönemin usta oyuncuları başrolde.
Gösterime girdiği 1943 yılında ''En İyi Film'', ''En İyi Yönetmen'' ve ''En İyi Senaryo'' dallarında Oscar alan yapımın konusu II. Dünya Savaşı'nın ilk zamanlarında geçmekte.
Çek direniş örgütünün lideri Victor Lazlow'un Alman toplama kampından kaçarak Kazablanka'ya gelmesini, kaçışı için umutlarını buradaki bir gece kulübünün sahibi Rick'e bağlamasını, ancak bu adamın, bir zamanlar karısı Ilsa ile büyük aşk yaşayan kişi olmasını anlatan film, kötü tesadüflerle örülü bir aşk üçgeninin hikayesini anlatı
Casablanka, Murray Burnett'in Everybody Comed to Rick's adlı yayımlanmamış oyununu 20 bin dolar gibi çok yüksek bir rakamla satın alan Warner Brothers şirketi tarafından 1942'de yapılan filmin belki de en ilginç özelliği, senaryosunun sürekli yeniden yazılmış olmasıdır
Film, ABD Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında tüm zamanların en iyi aşk filmi seçildi.
“Kazablanka”, 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmişti.
Aşk filmlerinden hoşlanıyorsanız işte sizlere müthiş bir film.
ANLAYANA !!!
Hazırlayan: Ertaç Hazer

Editör: Mehmet Kasimoglu