Esas mesleği Makine Mühendisliği olan Karikatür sanatçısı Cemal Tunceri ,1952 yılında Yeşilyurt'ta dünyaya geldi.Çocukluk ve gençlik yıllarını Lefke’de geçirdi.İlk.Orta ve Lise öğrenimini Lefke'de tamamladı. Askerlik yıllarından sonra burslu olarak yüksek öğrenim için Türkiye'ye gitti. Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliğini tamamlayarak Kıbrıs'a döndü.Önce K.T.Sanayi İşletmeleri Holding Ltd’de Fabrika Müdürü olarak çalıştı daha sonra Toprak Ürünleri Kurumun'da uzun yıllar İşletme Amiri olarak görev yaptı ve buradan emekliye ayrıldı.
Cemal Tunceri karikatür çizmeğe 1982 yılında başladı.Ülkemizde ve dünyadaki haksızlıkları,olumsuzlukları vurgulamak için daha evvelden resim ve çizgi deneyimi olduğundan düşüncelerini bu yolla yansıtmaya karar verdi. İlk karikatürü Kıbrıs Postasında yayımlandı. Kıbrıs Türk Karikatürcüler derneğinin kurucularındandır.Kıbrıs'ta birçok gazete ve dergide karikatürleri yayımlandı.Karikatürleri birçok Uluslararası albümde de yeraldı.Bazı eserleri kitap kapaklarındajogolarda ve takvimlerde kullamldıJki karikatür kitabı olup, 5 kişisel sergi gerçekleştirdi.İkiyüz den fazla karma sergide yeraldı.Birçok resim ve uluslararası karikatür yarışmasında jüri üyeliği yaptı.2007 yılında Avusturya'nın Viyana kentindeki sanatçıların mekanı ünlü Cafe Havelka' da karikatürler çizdi. İki karikatürü Albüme alındı.2014 yılında Türkiye’de Karkomiks'in düzenlediği" Uluslararası kadın hakları karikatür etkinliği’nde" eseri, iki dilde afiş yapıldı. 2015 yılında Uluslarası PDH kuruluşu tarafından kendisine " North Cyprus Goodwill Ambassador" ünvanı,ayrıca 2019 yılında ART sanat organizasyonu tarafından da kendisine " Kıbrıs Kordinatörlüğü"payesi verildi.
Sanatçı Cemal Tunceri, halen Yenidüzen gazetesi-Adres Kıbrıs'ta .Tantana mizah dergisi’nde ve Türkiye’de "BirKitap bin dost" Uluslararası dijital karikatür dergisinde köşe çizerliği yapmaktadır.Evli ve bir çocuk sahibidir.
ANLAYANA!!!
Hazırlayan: Ertaç Hazer

Editör: Mehmet Kasimoglu