VATAN Gazetesi 29 Yaşında

Bana göre Kıbrıs Türkleri’nin Varoluş Savaşımı, Ada’nın İngilizlere geçmesi ile başlar ve bu savaşım çok büyük oranda basın yoluyla gerçekleştirildi. Bu bağlamda Kıbrıs’ta yayımlanan ilk Türkçe gazetenin, Aleksan Sarrafyan’ın Larnaka’da çıkardığı Ümid olduğu; bir Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazetenin ise 1889’da yayınlanan Saded gazetesi olduğu bilinir. Saded esas alınırsa (ki öyle olmalı) 130 yıllık bir basın tarihimiz vardır.

Bu 130 yıllık dönemde, hiçbir Türkçe gazete ve derginin yayımlanmadığı, (daha doğrusu sömürgeci İngilizlerin baskısı dolayısıyla yayımlanamadığı) dört yıllık bir sessizlik dönemi vardır. Bu sessizlik dönemi 1914 yılında, İngiltere’nin Kıbrıs’ı tek yanlı olarak işgal etmesinden sonra 1914 yılından 1919 yılına kadar sürdü..

Dört yıllık sessizlik dönemi dışında 130 yıllık dönemde çok sayıda gazete ve dergi yayımlandı. 130 yılda çıkan gazete ve dergilerin kesin sayısını saptayan bir çalışma yapıldı mı bilmiyorum ama sayının yüksek olduğu da bir gerçek!.  Buna paralel bir gerçek de, Kıbrıs Türk gazeteciliği ile dergiciliğinin bir anlamda büyük bir “gazete ve dergi mezarlığı” olduğudur.  Malum dört yıl dışında her dönemde peş peşe gazete ve dergiler yayımlandı ama uzun ömürlü olmadı.

“Gazete ve dergi mezarlığı” ifadesi abartılı, ağır ya da yersiz olarak nitelenebilir ama ben bu ifadeyi yalnızca olguyu iyice anlatabilmek için kullandım. Yoksa kısa süreli de olsa peş peşe gazete ve dergi çıkması, aslında Kıbrıs Türkleri’ndeki dinamizmin/devinimin, savaşımcı niteliğinin  de göstergesidir.

Bu konuya neden mi girdim?

Bugün Vatan Gazetesi’nin 29’uncu yılı! Yani şu elinizde tuttuğunuz Vatan gazetesi 29 yıldır yayımlanıyor.

Acaba Kıbrıs Türk Basın Tarihi’nde, geçmişte ve bugün, 29 yıl çıkan/çıkabilen kaç gazete  ya da dergi var?

Bunun sayısını veremem ama bu sayının çok küçük olduğunu, büyük olasılıkla iki elin parmakları kadar bile olmadığını rahatça söyleyebilirim. Dolayısıyla Vatan’ın 29 yıl kesintisiz çıkması önemlidir ve başarıdır. Bunda elbette ki dostum Erten Kasımoğlu’nun, bitmeyen tükenmeyen enerjisi ve bu yola baş koymuşluğu ana etkendir. En alttan bir emekçi olarak girdiği basın aleminde, bir gazeteyi 29 yıl çıkarabilme başarısını gösteren bir basın duayeni olmak kolay değildir. Değerli dostumu candan kutlarken daha nice nice yıllara diyorum.

Yıllardır içinde olmaktan mutlu olduğum Vatan ailesini kutlarım. 29 yıllık bir gazetede yazmak tüm Vatan ailesi için onurdur.