Oynamak ve şarkı söylemek.
Bu ikisi bir kalabalığın kuru kalabalık mı yoksa bir halk mı olduğu konusunda bir ölçüt olabilir.
Top oynarken coşku içindedir çocuklar gençler ve hatta gençliği geçmiş yaşlanmaya merdiven dayamışlar da.
Ama top oyunu, başta futbol olmak üzere basketbol voleybol hentbol diye isimlendirdiğimiz müsabaka sporlarına gelince iş değişir.
Hele de günümüzde, spor spor olmaktan, oyun oyun olmaktan çıkarılıp da sektör haline gelmişse.
Evet bakın hali pür melaline dünyadaki müsabaka sporlarının.
Otuz milyon Barcelona taraftarı ya da bin iki yüz YAK taraftarı için takımın maçları sanal bir tatmin ve hegemonya vesilesi iken Barcelona ya da YAK veya BJK, GS, FB, TS ve dahi BTM ligi takımlarımızın futbolcuları için sadece bir iştir. Hakem bitiş düdüğünü çaldığında fabrikadan boşalan işçiler gibidirler. Bakın Ronaldo Arabistan’da Messi de Amerika’da para cukkalıyorlar reklamlardan da KKTC bütçesinin defalarca katını haspalanıyorlar, Arjantin ve Portekiz yoksulları da oley çekiyor
Peki okullara ve okul sporlarına ne dersiniz.
Hiçbir eğitim bakanının, öğretmenin aklına bile gelmez sınıflar arası YAKAN TOP maçları düzenleyerek şenlik kıyamet kızlı erkekli eğlenceli bir oyunu yaşamak ve yaşatmak ve fakat bütün eğitim bakanları bütün öğretmenler okullar arası futbol, basketbol, voleybol müsabakası düzenlemeye ve alınan sonuçlara göre kendilerini ve okullarını başarılı göstermeye bayılırlar. Oysa nedir olan.
Bir irdeleyelim nedir olan.
Bin öğrencili ya da yüz öğrencili bir okuldan elit 10 öğrenci seçilir basketbol takımı olarak ve 990 öğrencinin pasif sadece 10 öğrencinin aktif olduğu maçlar yapılır hırs ve gerilim içinde.
Ertesi gün gazetelere bir manşet düşer.
X okul 75 – Y okul 25 diye.
Bu mu spor bu mu medya. Evet tam da bu
Çok yıllar önce Kıbrıs gazetesi bir manşet atmıştı spor sayfasında okul spor müsabakaları ile ilgili olarak.
Manşet şöyleydi ‘‘ GENÇLERİMİZ IŞIL IŞIL PARLIYOR ’’ GİRNE 23 NİSAN İLKOKULU 95 – ESENTEPE İLKOKULU 15.
Buyurun işte sporun oyunun müsabaka haline getirilmesinin hazin sonucu. Bir okulun 10 öğrencisi ve spor öğretmeni ışıl ışıl parlıyor öbür okulun bütün öğrencileri de KARANLIKTA.
ALOOOOO der bu durumda Cumhur Deliceırmak.
Oynamak ve şarkı söylemek topal olanların da ve sesi kulağı olmayanların da katılımı ile şenlikli oyun ve şarkı olur.
Birlikte söyleyip oynamak bir birimizin eksiğini gediğini aksaklığını  görmemek / önemsemeden hep beraber oynamak ve kendi sesimizle süratimizle becerimizle övünmediğimiz zaman değerlidir ve birliktedir.