Mübarek Kuran’ın bütün müslümanlara armağan edildiği gecedir “Kadir Gecesi”.  Dini bütün kuralları ile kendi hayatına uygulayan insanlar dinle ilgili bütün detayları da bilirler.
Zaman zaman bizim Oğuz Metiner Hoca’nın Kıbrıs gazetesindeki din yorumlarını okurum da, onun çağdaş bir dinci olduğuna kanaat getiririm.  Oğuz Hoca bakınız Kadir Gecesi için ne demiş:
“Allah’ın insanlığa gönderdiği son mesaj, Kuran-ı Kerim’i indirmesiyle verilmiş bir mesajdır.  Bir diğer deyişle, dinle ilgili son ilahî kıitaptır” diyor Oğuz Metiner dostum.
Oldum olası bütün yazın hayatımda fanatik dinci olmadım ama dinime de saygılı oldum.  O bağlamda zaman zaman bazı yorumlar yapabiliyorum din ve ahlak üzerine.  Örenğin Oğuz Metiner’in yorumları, gerçekten insanlığa ışık tutan bir nitelik taşır.  Bakınız Kadir Gecesi ile ilgili yazısının bir başka yerinde ne diyor...
“Kuran-ı Kerim; zina, fuhuş, sarhoşluk, adam öldürmek, yalan söylemek, iftira atmak, haksızlık yapmak, israf etmek, hıyanette bulunmak, ve gıybet etmek gibi toplumu sarsan kötülükleri yasaklar.”
Bu sözler, ideal bir toplum yapısını anlatır esasında.  Yani her insan bu kurallara uyarsa, dünyada hiçbir tatsızlık ve ayrılık olmaz, anladığım kadarı ile.
Lakin maşallah, Kuran-ı Kerim bütün bunları yasaklar da, toplum olarak tümüne itaat ediyoruz (!) hem de hafi harfine.
Zina yapar mıyız canım?  Yapmayız. Fuhuş, sarhoşluk, adam öldürme, yalan söyleme ve iftihar etmek maşallah hiçbiri yok hayatımızda.
Oğuz Hoca Kuran’ın öngörülerini gözler önüne sererken, sanki gerçek anlamda bizim toplum yapımızı ve günlük yaşantımızı anlatır gibi...
Ne adam öldürmesi canım?
Daha geçen gün bir anne, kendi öz çocuğunu bir bıçakla delik deşik etti ve kendi doğurduğu evladının hayatına son verdi.  Bizler fuhuş yapar mıyız canım.  Maşallah, bizde fuhuşun katmerlisi gırla gidiyor. Bazı kadınlar kocalarını işe gönderir, arka kapıdan da dostunu alır içeriye.  O bir fuhuş veya zina mı?  Evet odur.   İhanet mi, yalan mı?
Bana göre o sıralanan “insan olma” erdemlerini, biraz da eski ve yeni siyasiler okuyup bilmelidirler.
Genellikle siyasilerin hayatlarında her zaman yalan vardır.  Bazı siyasileri bu sözlerimden tenzih etsem de, çoğu din ahlakımızı da yozlaştırmış oluyorlar.  Hangi anlamda?  Yalan söyleme ve iftira atma anlamında.
Hani bazı siyasiler vardır ki, halk onlar için şöyle der:
“Adam yüzümüze baka baka yalan söylüyor.  Yani köpek osturduk sonra yalan dökülüyor dudaklarından.”
Gerçekte Oğuz Hoca’nın anlatmak istediği şey, insan olmaktır.  Bir insanın gerçek anlamda insan olması demek, onurlu bir yaşantının özünde, hiçbir kötülük ve ard düşünce olmaması demektir.
Oğuz Hoca’nın deyişi ile, Kuran’ın yasaklarını bugüne kadar kaç politikacı ve kaç çıkarcı adam uygulamıştır?  Tek bir kişi bile yok bu kalıbın içinde.  
Mesela hapishane suçlularla doldu taştı.  Uyuşturucu aldı başını gidiyor.  Hırsızlık mı?  O da gırla.  Arkadaşın veya kardeşin kardeşe kazık atması mı?  O da var bizim hayatımızda.
Ahlaki değerlere sahip çıkmak için evvela insan kendini sınamalı ve sonra başkasının hayatını irdelemeli.
“Ahlakla ahlaksızlık” kardeş gibi duruyor önümüzde.  Hiç ahlaklı insan, ahlaksızlık yapar mı?
Dün yine Türkiye gazetelerinden birinde, bir adamın kendi dünürünü nikahlı eşinin üzerine kuma getirmek istemesine ilişkin çirkin bir haber vardı.  Hiç ahlaklı insan kendi hayat arkadaşını üzer ve kendi dünürü ile ilişkiye girerek, evine kuma yapar mı?
O ailenin özel hayatını ve dinle ilgili yaşantısını irdelediğimizde, belki de beş vakit namaz kıldıklarını, oruçlarını tuttuklarını, zekat verdiklerini ve çevre anlamında “en büyük dinci” kılığına büründüklerini göreceğiz.
Kadir Gecesi Allah’la ve vicdanınızla hesaplaşma gecesi mi?
Bir yerde öyıle de düşünülebilir.  Her zaman vurgu yaptığım birkaç söz vardır.
“Kimse Allah’la kul arasında giremez.”
Gerçek o değil mi?  Siz duanızı yaparken, vicdanınızın da sesini duyuyor olmalısınız, şayet insansanız.
Bir de insanların sık sık kullandıkları bir söz vardır, şans açısından.  Bir kişi bulmuş olduğu hayat arkadaşının mükemmelliğini düşünerek, “Ben Kadir gecesi doğdum.  Çünkü eşim bir tanedir ve hiçbir paha ile de ölçülemez varlığı” der.
O ifadeler ironik bir anlam taşısa da, özünde gerçekler var.
Şuydu buydu...  İnsan olan dinine de bağlı vicdanı ile hayatın gerçeklerini doğru yaşar ve uygular.  Siz istediğiniz kadar “Kadir gecesi” doğdum deyiniz, için özünde hakikaten insan olmak yatar.
Daha ne diyelim ki... Kadir gecesi yani...