Et,  kiraz,  bal  tüketimi ile demokrasi arasında ilişki kurarım ben.

Alışıldık demokrasi anlayışı  ne alâka dese de benim indimde x, y partilerinin aldığı, alacağı oylardan çok daha önemlidir,  ülkelerin devletlerin,  bölgeleri şehirleri hatta semtleri sokakları arasında iyi beslenme anlamında uçurumlar olması ya da olmaması.

İfade özgürlüğü diye adlandırılan şeyin, beslenme hakkından daha önemli olduğunu kim ve nasıl anlatacaktır bana.

Her gün kendisinin hayatta kalabilmesini sağlayacak, ancak da o kadarını sağlayacak ölçüde gelir-ücret karşılığında, patronu olan  küçük bir azınlığın yedi nesil boyunca varsıllığını garantiye alacak bir üretim çabası karşılığında işçi, köylülerin varlığı iktidarda kimin olduğu veya hangi gazetenin ne yazdığı ile mutlu olması  ya da gazeteler yazamıyor-yazmıyor diye mutsuz olması saçma dengesi bana padişahım çok yaşa düzeninden çok da farklı gelmiyor.

Yukarda özetlediğim yaşama biçemlerinde,  padişahım çok yaşa meselesinin oya tahvil edilmesinin doğurabileceği en radikal sonuç, kral öldü yaşasın yeni kral değil midir.

Değilse nedir.

Abdi Ağa ölür, yerine Arif Ağa gelir, Yaşar Kemal öyle der İnce Memed’lerinde.

Obama kaybeder, Trumph seçilir, Amerika  Amerikadır.

Demirel, Özal, Yılmaz, Çiller sonrası mı.

Denktaş, Talat, Eroğlu, Akıncı değişen ne.

Oy bizim eller diye türkülediği hallarımız değişti mi hiç. ‘’Oturup ağlasam delidir derler’’

Delirmek işten değildir gün işleyip gün yeyenlerin çoğunluk olduğu ve hiç çalışmadan ve fakat çalıştırarak  paralarına para katanların, varsıllaştıkça kat be kat daha da varsıllaştıkları bu dünya ve devletler düzeninin adını demokrasi koymaları karşısında.

Kendi gözümle baktığımda dünyaya ve devletlere ayrımsız bütün insanların sağlıklı beslenebilecekleri kaynakların,  bile isteye kasten ve hatta taamüden büyük çoğunluğun her geçen gün daha da yoksullaştırılması için İsviçre saati gibi gayet düzenli tik tak, tik tak,tak-tik taktik işleyen bir sistem görüyorum.

İsteyenin istediği sözü söyleyebilmesinden daha az değil aksine çok daha önemlidir insanların sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi ve beslenmek paralelinde sabun, sevgi, dostluk,  matematik, kitap, müzik sanatlar da yoksa eksiktir yetersizdir diyorum