Sayın okurlarım İngiltere de seçimlerden önce ki yazım da Mrs. Theresa May’in baskın seçim kararının, hiç de tahmin ettiği gibi neticelenip büyük bir çoğunlukla mandate alamayacağını, tam aksine AT Yarışı bir seçim olacağını yazmıştım. Mrs May elini kolunu sallayarak, bu seçimi kazanamadı tam aksine Parlamento da ki çoğunluğunu  kaybetti ve yalnız 318 Millet Vekili çıkarabildi. 13 Muhafazakar MilletVekili seçimi kaybetti.
Kısacası Brexit taraftarları Referandum da çok az farkla kazanmalarına rağmen, Genel seçimler de bence kaybetti. Bu durumdan Muhafazakar partililer kendi parti içinde hoşnutsuzluklarını dile getirdi. Her geçen gün parti içinde Mrs. May’e karşı artan muhalefet Kraliçe Elizabeth’in  Halka Sesleniş programında müstakbel hükümetin manifestosunun ve 19 Haziran yerine 23 Haziran ertelenmesine neden oldu.
Mrs May’den konu hakkın da çok ilginç bir açıklama geldi… Ascot  AT yarışları nedeni ile Kraliçenin Halka seslenişi ertelenmiştir. Çünkü diyorlar, Ascot yarışları Kraliçenin bizzat seyrine katıdığı ve kendi At larının da koştuğu geleneksel bir etkinlik olduğu için bu karar alınmıştır.
Ascot At yarışları hakkaten görülmeye değer bi retkinliktir. Televizyonlar da 4 gün boyunca canlı olarak yayınlanır. Dünya’da ki zenginler, hanımları, kızları ile birlikte İngiltere Lord larının giyim kuşamlarından etkilenerek, onlar gibi giyinirler. Hanımlar öylesine güzel, öylesine Modern ve sıra dışı şapkalar giyerler ki , giyimleri kuşamları ile Dünya ca meşhur mankenleri fersah, fersah geride bırakırlar… Yıllarca Ascot tren istasyonun da bu dönemde 4 gün çalıştım. Yoğunluk nedeni ile kimse çalışmak istemezken, benim için büyük bir zevk di. Özel trenler hizmete girer ve Halkın rahatlıkla sahaya taşınmasına yardımcı olur. Özel arabalar Rolls Roys, Bentley , Jaguar ve diğer dünyaca tanınmış arabalar Ascot’un O yem yeşil alanlarını süsler. Otobüsler  ve Turlar gerçekleşir. Öylesine bir şenliktir ki Hayatınız boyunca unutamazsınız…
Peki 4 gün boyunca Ascot’un elde ettiği gelir ne kadar diye sorarsanız, cevabı çok basit bizim Devletimizin bütçesini aşar…
Mrs. May için yalnız parti içi muhalefet ile değil, Muhafazakarların yeni ortağı DUP ( Kuzey İrlanda eyaletinin Protestan gurubu) önereceği şartlar da çok önemli. Birazdan  O konuya da açıklık getireceğim…
 Tabii ki bir de Ana muhalefet olan İşçi Partisinin tavrı ne olacak. James Corbyn Kraliçenin okuyacağı metne birçok değişiklikler ve öneriler sunacağını söylüyor. Diğer tarafdan SNP İskoçların partisi tam anlamıyle Brexit’e karşı bir tutum içerisin de olduğu için, zaten şimdiden Mrs May’in istifasını istiyorlar.
Ingiltere’de 16 ıncı yüzyıl da 1852 den itibaren seçim kazanan parti, ilk önce Kraliçe den Hükümeti kurmak için izin alır. Bu izinden sonra hükümet  kurma çalışmalarına başlar. Hükümet programı Kraliçe tarfından okunduktan sonra her iki Parlamento da ( Meclis de ve Lordlar Kamarasın da ) tartışılır. Hükümet programı 3-4 gün tartışıldıktan sonra oylamaya sunulur… Şayet hükümet, bir oy la  bile çoğunluğu sağlarsa programını yürürlüğe koyar… Ancak Mrs. May’in önerdiği hükümetin çok sıkıntılı bir dönem geçireceği aşikardır. Muhafazakar parti den,yani kendi partisinden Brexit’e karşı 3 kişinin çekimser kalması bile OY çokluğu ile kazanamamasına neden olur ve YENİ BİR SEÇİM gündeme gelir veya Kraliçe İşçi partisi lideri James Corbyn’e hükümeti kurma görevi verir. Ancak İşçi partisini kurabileceği hükümet yamalı bohça hükümetinden öteye geçmez. O bile çok zor görülür.
 Mrs. May bu gün ( Cumaa) DUP lideri Arlene Foster ile görüşecek… Resim de ki iki Kadın, ayrı ayrı partilerin lideri SNP nin Lideri de kadın, Kraliçe de kadın… İngiltere bir kadınlar hükümetinin eşiğinde.
Biz de ayni terane, ayni denenmiş, eskimiş tippler hala koltuk peşinde… Acaba yenilenmek, kadınlarımıza gereken önemi vererek onların idari sistem de Lider olarak yerlerini almalarını sağlamak bize çok mu tuhaf geliyor?
Mrs. May’in yeni ortağı Mrs. Arlene Foster, aşırı Milliyetçi, Royalist ( Kralcı) ve Loyalist ( İngiltere’ye sadakatı ) ile bilinen, Protestanların partisidir. O zaman sorun ne diye sorabilirsiniz? Daha once de yazmıştım. Kuzey İrlanda’nın bize benzer sorunları var demiştim . 1998 yılnda Good Friday ( Kutsal Cumaa) günün de imzalanan ve Protestanlarla, Katolik Irishlerin Kuzey İrlanda’da beraber hükümet kurmalarını sağlayan andlaşma hala yürürlükte.  Son seçimlerde 10 protestan Millet Vekili DUP çıkarırken, Sein Fein Katolik kesim 7 Millet Vekili çıkardı. Bir zamanlar IRA diye bilinen ve İngiltere’de her yeri bombalayan bir terror örgütünün temsilcileri… Karşı taraf da hiç masum değil onların da terror çeteleri bi mukabele bir birlerini öldürdüler.
DUP Protestanlar AB den çıkmayı savunurlarken. Sien Fein AB de kalmayı savunuyor. Çünkü İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere çıksa bile AB den çıkmayı düşünmüyor. Ancak asıl sorun İrlanda Cumhuriyetine parallel topraklar da hep Sien Fein kazandı. Acaba şimdi şayet Brexit gerçekleşirse Sien Fein biz bunu Kabul etmeyiz deyip İrlanda Cumhuriyeti topraklarına geçmek ve onların hükmünde yaşamak istiyoruz derse ne olacak… Çok sıkıntılı bir durum tekrardan terror örgütleri devreye girebilir. Bunu da kimse arzulamaz.
İŞTE BU AHVALDE BİLE İNGİLİZ STERLİNİ EURA’YA KARŞI DEĞER KAZANIYOR. MERKEZ BANKALARININ ve MALİ POLİTİKALARININ NE KADAR GÜÇLÜ ve SAĞLAM TEMELLERDE OLUŞTUĞUNU GÖSTERYOR. KEŞKE BİZ DE BİR NEBZE DERS ALABİLSEK…