Öteki kimdir ki ötekleştirmekten ölesiye korkar gibi yapıyoruz.

Öteki olmadan yaşamak sürdürülebilir mi, diyelim ki sürdürdünüz, tadı tuzu olur mu.

Homojen bir yapılanma peşinde koşmak,  modern ve mahcup bir faşizm biçemi olmaz mı.

Bizim yaşantımızla çok yakın olan hatta iç içe olan ötekilerden söz edelim meramımızı daha kolay anlatabilmek için.

Biz Kıbrıs türklerinin ötekileri Kıbrıs elenleri ve Kıbrıs elenlerinin ötekileri de Kıbrıs türkleri.

Biz ötekini ötekileştirmezsek ve öteki de bizi ötekileştirmezse yani her iki halk için de öteki diye bişey olmazsa, ötekilerimizle biz, hep beraber biz olacağız öyle mi  var sayıyorsunuz.

İspanya katalanları, baskları  ötekileştirmeyip İspanyol varsaydığı içindir ki İspanya da sular durulmuyor ve hayat süt liman değil.

Ve  en yakınımız, sanki biz gibi olan Türkiye de tıpkı İspanya gibi hatta ondan daha fazla olarak ötekinin ( kürt halkının ) varlığını kabul etmeyip ötekisi olmayan homojen bir yapılanma peşinde koştuğu için değil midir ki,  onbinlerce insan öldü iki halktan da.

Ötekinin varlığını kabul etmek ve onunla barışık, muhabbet içinde yaşamayı başarabilmek diye bir boyun borcu yok mu bizim ve ötekilerin.

Ötekilerin ötekisi olan biz,  öteki ile insan olma boyutunda ayni ve eşit haklara, eşit olmakla birlikte farklı hatta bazen çok farklı kültürlere,  saygı ve muhabbet duymakta niye zorlanacağımızı var sayarak,  ötekisiz bir hayat anlamına gelen o uyduruk ‘’ötekileştirme- kimse öteki olmasın’’ kavramını pelesenk ettik dilimize.

Aslında içi boş ve fakat ağzımızdan çıkınca da  çok tehlikeli yollara sapmamıza biz farkında olmasak da bizi sürükleyecek bu ve benzeri post modern kavramları  niye  düşüncesizce  kullanıyoruz anlamak zor.

Biz türkler ve ötekimiz rumlar ya da benim ana lisanım rumca olsaydı, biz rumlar ve ötekimiz Türkler,  bal gibi de barış , muhabbet içinde yaşayabiliriz ve bunu başarmak insan olanın boyun borcudur.

Yan yana ve barışi muhabbet içinde yaşamak güzeldir.

Bir gün şartlar el verirse yanyanalık içiçeliğe de evrilebilir ama yakın geçmişimiz bu gün için içiçeliğe OHİ diyor.

O halde biz ve ötekiler yan yana barışık ve muhabbet içinde günler aylar yıllar için….