‘’Sinemada, film çekimine uygun olarak hazırlanan ve belirli yöntemlerle yazılan, kurgulanmış metinlere senaryo adı verilir. Senaryo metnini kaleme alan kişiye de senarist denir.

Senaryo, bir filmin ilk aşaması ve en önemli öğesidir. Senaryo metinlerinde zaman ve mekân notları verilir, sahne değişimleri gösterilir. Ancak çekimle ilgili hiçbir detaya senaryo metninde yer verilmez. Bu bakımdan senaryo, film ortaya çıktığında yani sinemayla birlikte anlam ve değer kazanan bir metindir.

Senaryo metinlerinin kendine özgü yazılış yöntemi vardır. Bu metinlerin, sinemanın ritmi ile birlikte düşünüldüğünde heyecan boyutunu ayakta tutması, duyguları ve zekâyı öne çıkarması beklenir. Senaryo metninin görsellerle zenginleştirilmesi ise yönetmen, oyuncu, görüntü yönetmeni, ışıkçı, ses ve efekt uzmanın iş birliği ile gerçekleştirilir. Bu bakımdan senaryo metinleri; yönetmen, oyuncu, görüntü yönetmeni, ses ve efekt uzmanı gibi teknik elemanların okumasına yöneliktir. Senaryo metinlerinde bu kişilerin anlayacağı teknik kullanılır. Bu çerçevede senaryo metinleri, teknik kadronun anlayabileceği evrensel bir kod ile yazılır.

Tüm sahneler hikayeyi daha ileriye götürecek ve karakteri biraz daha tanıtacak şekilde yazılmalıdır. Bu iki durumdan birini gerçekleştiremeyen bir sahne gereksizdir ve çıkarılması gerekir.’’

Senaryo yazım tekniklerinin ana hatlarını  okudunuz.

Senarist olmaya niyet eden bütün bunları bilsin diye ana hatları belirlenirken, senarist olmaya niyeti olmayanların da,  bu ana hatları bilmesinde her hangi bir sakınca yok, Safa Önal da başka bazı bireyler gibi senaryo mektebine, yüksek !! mektebine gitmeden senarist olmuş.

Safa Önal Türk sinema tarihinin Guiness rekorlar kitabına girmiş bir simasıdır.

Üç yüz doksan beş senaryosu filme çekilmiş bir senaristtir ve işte bu bir dünya rekorudur, erişilmesi bir yana yanına yaklaşmak bile olası değildir.

Üç yüz doksan beş senaryo yazmaya kalkışan her bir kişinin başına gelmesi kaçınılmaz olan Safa Önal’ın da başına gelmiş ve senaryosunu yazdığı nerdeyse her filmin birinci karesi ile beraber,  seyirci filmin nasıl gelişeceğini ve nasıl sonlanacağını anlamıştır. Anlamıştır anlamasına da yine de seyretmekten vaz geçmemiş ve film boyunca Ayhan Işık’la bir olup Ahmet Tarık Tekçe’yi dövmüş, Belgin Doruk’u da sevmiştir.

Küçük Ev, Dolandırıcı Aşıklar, İtirazım Var, Dolandırıcı Aşıklar, İnleyen Nağmeler, Hancı, Umut Dünyası, Cingöz Recai, Safa Önal’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği filimler arasındadır. Belki de asıl Cingöz Recai, Safa Önal’dır.