ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zavahiri’nin Afganistan’da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı.
Beyaz Saray bahçesinde kameraların karşısına geçen Biden, Zavahiri’nin Kabil’de ailesi ile saklandığının tespit edildiğini ve kendisinin onayı ile pazar günü insansız hava aracı ile operasyon düzenlendiğini belirtti.
Biden, "Zavahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok." diye konuştu.
Zavahiri’ye yönelik operasyon ile "adalet"in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti.
Biden, "Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır." dedi.
Zavahiri'ye yönelik operasyonu "bir başarı" olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki "olağanüstü ısrarları ve becerileri" dolayısıyla teşekkür etti.
2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına geçen Zevahiri'nin, 2001'de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu.
Uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zevahiri'nin Afghanistan'ın başkenti Kabil'de bir evin balkonunda öldürüldüğünü söyledi.  Sahada Amerikan askerlerinin olmadığını sözlerine ekleyen yetkili, Zevahiri'nin Afganistan'daki varlığının, Taliban'ın 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile imzaladığı ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin yolunu açan anlaşmanın "açık ihlâli" olduğunu kaydetti.
Biden'ın konuşmasından önce bir Taliban sözcüsü, ABD'nin Pazar günü Kabil'in bir yerleşim bölgesinde İHA saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Sözcü, saldırının, "uluslararası hukukun açık ihlali" olarak nitelendirmişti. Sözcü, "Bu tür eylemler son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır. ABD’nin, Afganistan’ın, bölge ülkelerinin çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.
- El Kaide'nin baş ideoloğu
Eymen El-Zevahiri, Mayıs 2011'de ABD güçleri tarafından Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından El Kaide'nin liderliğini devraldı. Bundan önce Zevahiri, genellikle Bin Ladin'in sağ kolu ve El Kaide'nin baş ideoloğu olarak anılırdı.  Bazı uzmanlar, ABD'deki 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasındaki "operasyonel beyin" olduğuna inanıyor. Zevahiri, 2001 yılında ABD hükümeti tarafından açıklanan ve 22 kişinin yer aldığı “en çok aranan terörist" listesinde Bin Ladin'in ardından ikinci sırada yer aldı ve başına 25 milyon dolar ödül kondu. 
Usame bin Ladin gibi o da, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin Afganistan’ı işgali sonrası saklanmaya başlamıştı.

Editör: Mehmet Kasimoglu