Oyuncaksız oyun olur mu.

Bal gibi de olur ve işte asıl o zaman oyun olur.

Bir alçı parçası oyuncak mıdır. Değildir.

Bir düşün ey okuyucu bir alçı parçası ile yere bir ayak oyunu için şekil çizme nasıl akıl edildi ve ne kadar uzun sürmüş bir süreçtir insanlığın gelişiminde.

Bir alçı parçası ve bizim çocukken bittaga dediğimiz düzgün bir taş veya tuğla parçası. Bu saydıklarım oyuncak değil ve fakat bunlardan yaratılan oyunun tadı offf ohhh ve yanında öğreticiliği, geliştiriciliği.

Cırlaklık etmeden, arkadaşın hakkını gasp etmeden dostça dayanışarak yaşamayı, gurup halinde oynanan, oynanacak oyunlar kadar başka ne ve kim öğretebilir ki çocuklara.

Kendileri çizer ve kendileri belirler koşulları oynarlar, ne öğretmen ne de anne baba gerek başlarında.

Şunu da soralım ve spor ile oyun arasında, spor ile müsabaka arasındaki benzerlikleri, benzemezleri spor hocalarının bilgi görgü ve yüreğine bırakalım.

Tenis sporunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Avusturalyada tenis,  çocuklar için önce oyundur sonra spor ve tenis kulüplerine giden çocukların kendi aralarında oynadıkları-oynaycakları oyunda maçta sette asla hakem yoktur 15 yaşına kadar. Niye yoktur diye düşüne durun cevabını da bulun.

Oyuncaksız oyunlardır asıl oyun olan.

Oyuncaksız oyun olur ve fakat kıymasız köfte olmaz. Mercimekli köfte var ya derseniz de biliyorsunuz bal gibi ki,  o köfte değil yoğrulmuş, köfte şekli verilmiş güzel bir tattır mercimek ‘köftesi’ olarak.

Öğrencisiz okul da olmaz. Her ne kadar da Öğretmenlerimizin ve müdürler ile müfettiş ve bakan Bey,  okul kendilerinin sanıyorsa da okullar öğrencilerindir. Onların yaşama alanıdır ve öğretmenler de hakemsiz tenis maçlarındaki hakem olma rolünü içselleştirmelidir.

Ey okuyucu,  hakemsiz tenis maçlarının hakemi demiş olmam kafanı karıştırdıysa güzel. Karışık kafa iyidir, karışıklıktan çıkmak için düşünür ve aslında kendi içinde gizli olan ve fakat düşünmediği için bulamadığı gerçeği, sonucu,  gerekeni bulur.

Oyuncaksız oyun dedik nerelere geldik.

Oyuncaksız oyunlar harikadır da ..

Da sı şu. Bilgisiz bilgiçlik olmaz, olamaz olmamalıdır.

Bilgisiz bilgiçlik taslayanlara geçit vermeyin.

Zaten vermiyoruz diyorsan ey insan, bunca parti ne ve sen hangi bilgiye oy verdin.

Demokrasi belki de bilginin insiyatif almasıdır.

Partilerinizi, sorunlarınız hakkında,  sorunlarınızın çözümü hakkında bilgi birikimi açısından tartın.