Yena Hacışevki’yi hepimiz yapmış olduğu “aşk flütlerinden” biliyoruz. Dükkanında yer vermiş olduğu “takas köşesi” ile insanları duyarlı olmaya teşvik ediyor. İnsanlarda alma-verme dengesini yaratmaya çalışıyor.
İhtiyacımız olmayan eşyaları başkalarıyla paylaşma fırsatı veriyor. Dükkana gelip eşya bırakıp karşılığında bir şey almadan dükkandan ayrılmasına müsaade edilmiyor. Hiç bir şey alınmasa bile küçük notlara yazılmış manidar şiirler armağan ediliyor.

Soru: Sizi tanıyabilir miyim?
Yena Hacışevki:
  Kabuk isminde olan atölyeyi işletiyorum.  Arkeoloji mezunuyum ve 2016’dan beri bu atölyede müzik aleti ve oyun tasarımları yapıyorum. Kişisel gelişim atölyeleri düzenliyoruz.
Soru:  Yapmış olduğunuz çalışmaları anlatabilir misiniz?
Yena Hacışevki:
 İki kişinin aynı anda çalabileceği flütler yaptık. Bu flütlere “aşk flütü” ismini verdik. Neşeli kolye ismini verdiğimiz flütler var. Boyuna asılabilecek kolye görünümlü ama istediğimiz anda çalabileceğimiz bir flüt tasarladık.
Aşk flütüyle ayda bir yapmış olduğumuz “ aşk flütüyle harmonik yolcuk” adli bir aktivitemiz var.  Çiftlere flütün nasıl çalınabildiğini anlatıyoruz. Bu flütlere gündelik yaşam içerisinde kullanabilecekleri iletişim becerileri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışma iki saat boyunca sürüyor. Bu çalışma sayesinde beden farkındalığı, nefes farkındalığının anlaşılmasını sağlıyoruz.
Çocuklar ile aktivitelerimiz oluyor. Bu aktiviteler kuklalarla masal anlatımı, çocuklara Kıbrıs’ın çiçeklerini görsellerle anlatıp onların daha kolay öğrenmesini sağlayabilmek için oyun günlerimiz oluyor. Okullara gidiyoruz ya da onlar bize geliyor.
Soru: böyle bir çalışmayı hayata geçirmek için nasıl bir düşünce içinde oldunuz?
Yena Hacışevki:
 İnsanların ilk önce bir şeyi idrak etmesi gerekiyor. İnsanlar kendi başlarına var olamazsa başka birisiyle bir paylaşımda bulunamaz. Çünkü iki kümeye yaklaştıkça ortak bir kümesi vardır. Bu otak kümenin içi boşsa senin ortak alanında her şey boştur ki verecek bir şeyin yoktur.



Demek ki ya hep alırsın ya da karşı taraf boşsa sen doluysan hep verirsin. Biz bu dengeyi anlatmaya çalışıyoruz.
Soru: Bu enstrümanlara bir ilgi var mı?
Yena Hacışevki:
Bu ilk kez bizim yapmış olduğumuz bir müzik aletidir. İlk başta bu enstrümanı duyurmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor ve halen daha bu çalışmalarımız devam ediyor.  En son flütü anlatabilmek için kısa bir video klip çekip onu yayınlamaya başladık.
Turistler ve burada yaşan insanlar arasında eşit bir ilgi var. Kişi bazında da ya bir düğün hediyesi olarak ya da yıl dönümü hediyesi olarak alınıyor. Geçenlerde bir anne flütü oğluyla iletişim kurmak ve onunla zaman geçirebilmek için aldı. Yakın zamanda Kudüs’te yaşayan  bir Alman’ın flütü almasının amacı orada yaşan Arap çocukların birbiri ile daha rahat bir iletişim kurmalarını sağlamak  için aldı. Farklı insanlar flütü alıyor ama genellikle çiftler daha flütü almayı tercih ediyor.



Soru: Yeni nesli sanata olan ilgisini arttırmak için ne gibi önerileriniz var?
Yena Hacışevki:
  Öncelik olarak şu düşüncedeyim. Herkes sanat başlığı altında bir şey yapmak zorunda değildir.  Herkesin hayat yolu farklı ve her an yaptığımız seçimlerle aslında hayatımızı yaratıyoruz. 
Kendi içindeki potansiyeli fark edebilmek için atölyemizin de ismi olan Kabuk üzerinden sürekli bir yorum yapıyoruz.  Kabuk yaraları bağlayan bir şeydir, kabuk bu sayede yaraları korur. Beden iyileşme sürecinde kabuğu bırakma zamanı gelince düşürüyor.
Bizler zamanında bize iyi gelen şeyleri alıp bir daha sorgulamadan bir kenarı bırakıyoruz.  Kendimize sürekli şu soruyu sormalıyız “ ben gerçekten bunu istiyor muyum, bu benim ne işime yarayacak veya insanlık bundan yararlanacak mı?” Bu sorularla kendi seçimimizi yaratmış oluyoruz.  Bu iyi bir fikirse herkese tavsiye ediyoruz.
Aklımız ve kalbimiz temiz kaldığı zaman potansiyelimiz neyse birazcık adım atma cesareti içerinde olursak başaramayacağımız bir şey yoktur.
Soru: Yakın zamanda başka bir çalışmalarınız var mı?
Yena Hacışevki:  Bu ayın dokuzunda aşk flütüyle harmonik yolculuğu atölyemiz de sınırlı sayıda yerimiz az olduğu için kişi sayısı az olacak şekilde bir etkinliğimiz olacak.  16 Kasımda Suzan Polat masal anlatacak ve ondan sonraki hafta da ise yeni başlayacağımız bir etkinlik var. Başlayacağımız ve etkinlikte her ayın cumartesi günü Sahaf’ta söyleşilere başlıyoruz.  Bizden haberdar olmak isterseniz sayfamızı takip edip etkinliklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL 

Editör: Mehmet Kasimoglu