Zenaatsız kalan bir milletin hayat damarları kopmuş demektir diye bir söz, evet söylenmiştir.

Siz,  o sözü sanatsız kalan bir millet diye okusanız da okumanız çok da yanlış sayılmaz eğer sanatın zenaatla beslenmek zorunda olduğunu biliyorsanız.

Zaha Hadid dünyada mimarlığa yeni bir soluk getirmişse,  bu onun ekibindeki zenaatkârlar sayesinde olmuştur ki bu dahi yeterli değildir, Zaha Hadid mimarlık sanatının ince işçilik zenaatına da hakimdir.

Karanlık odada ustalaşmasaydı Ara Güler, onun elindeki makine başkalarının elindeki makinelerden çok da farklı olmayacaktı.

Mimar Sinan,  ki dünya dehası karşısında alkışa duruyor,  kaç yılını vermiştir duvar örme, kubbe yapma zenaatına ve eğer şahaserlerini yaratırken en kaliteli zenaatkârlarla çalışmasaydı olur muydu Sinan usta.

Zenaatını yaşamanın içselleştirmeyen ahaliler neredeyse halk olma aşamasına da zıplayamayıp, kuru kalabalıklar, aşiretler, kabileler olarak sürünmek zorundadırlar  İsa’dan ikibin yıl sonra da ve oturdukları coğrafyalar dünyanın petrol depoları olmasına rağmen.

İşte buyurun, Suudi Arabistan başta olmak üzere, tüm körfez Arap kabileleri ve Libya’sından tutun da nerdeyse Türkiye’ye kadar nüfüsları İslam olan ülkeler.

Hayır yanlışlık İslam da değil.

İslam’ın zenaatını boşlamakta.

İbni Haldun’lar, Harizimi’ler, Fergani’ler, Hayyam’lar yetiştirmiş bir inanç sistemi, inancın zenaatını boşlayınca geldi bu hale.

Zenaatır,  klanı, aşireti,  kabileyi oldukları noktadan ulus aşamasına taşıyan şeylerin en birincisi.

Ana lisanının zenaatı üzerine kafa yormamış bir kalabalıktan, büyük romanlar, büyük şiirler, büyük hekimlikler, büyük marangozluklar beklemek abestir.

Ömrünü cephelerde  geçirmiş Mustafa Kemal sadece bir askeri deha olarak kalabilirdi eğer hayatın ve tabiatın, elbette ki hürriyet ve bağımsızlığın zenaatı üzerine kafa yormasaydı.

Kocatepe’den Afyon ovasına bakarken, aklının bir ucunda da harf inkilâbı vardı ve zaviye kavramı yerine açı diye düşünüyordu ki;  bakış açısı istiklâl i tam oldu.

Hemşirelerini önemseyen kalabalıklarda hekimliğin ilerlemesi daha zordur ve kalabalıklardan ulus aşamasına ve devlet sıçramasına gelmeleri beklenmemelidir.

Örnek mi istiyorsunuz.

Ortadoğu ve Afrika kıtası kabile ve aşiretlerine bakınız

Unutulmaya,  devrim sanatı evrim zenaatının sonucudur