Corona süreci yaşamımızda kalıcı değişiklikler yaptı. Öncesinde belirli zaman aralıklarıyla kitapçıları dolaşıp topluca kitaplar alıyordum. “Kıbrıs kitapları” diyebileceğimiz, yazarı Kıbrıs’tan olan ya da Kıbrıs’a ilişkin kitaplarda tercihim yoktu, tümüne sahip oluyordum ya da olmaya çalışıyordum. 
Corona sonuçta gitti gitmesine de izleri kalakaldı. Bu bağlamda eskiden olduğu gibi kitapçıları dolaşıp “Kıbrıs kitapları” alma alışkanlığım geride kaldı. Böyle olunca da yeni yayınları tam olarak izleme olanağı bulamıyorum.   
Yazarı benim gibi Mülkiyeli ve KIBATEK mensubu olan Hasibe Vehbi Şahoğlu’nun Aralık 2022’de basılan “Ayak İzleri,” daha ilk günden ilgimi çekmişti ama “Sevgili İsmail Abim’e” diye yazarak adıma imzaladığı kitabını elime almak geçen hafta içinde mümkün olabildi.

***.

Hasibe Vehbi Şahoğlu’nun daha önce yayımlanmış, “Hazardan Esintiler” ve “Sen Deniz Miydin” adlı iki şiir kitabı ile anı-gezi türünde “Tuvaldeki Duygular,” anı-anlatı türünde “Çıplak Gerçekler,” roman türünde “Zemzemin Kırmızı Çarşafı,“ yaşamöyküsü türünde “Kod Adı Yavuz” adlı kitapları var. Bunların tümü edebiyat eseri! Nitekim Şahoğlu’na beş ciltlik Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi (1517-2017) adlı ansiklopedik özellikleri olan eserde, dört yazınsal türde (şiir, roman, anı-anlatı, gezi) yer verildi.   
Onun ayrıca bir bilim insanı (Yardımcı Doç. Dr.) olduğunu ve “Disappearances on Both Side Is a Grim Reality: Missing Persons of Cyprus Conflict” adlı bilimsel bir kitabı ile “Hukuk, Diplomasi Ve Meşruiyet” adlı kitapta onun yazdığı bir bölüm olduğunu da belirtelim.   
Görüleceği gibi iki şiir kitabı ile bilimsel nitelikli olanın dışındaki kitaplarının ortak bir özelliği, tümünde gerçek hayattan anlatılarla kendi anılarından yaşanmışlıklarından yansımaların olmasıdır. Tümü de “anlatı” dediğimiz roman, anı, gezi gibi türlerde! Tek romanı “Zemzemin Kırmızı Çarşafı” da kurgu/kurmaca değil, yaşanmışlıklara dayalı! “Kod Adı Yavuz” adlı kitabı, dostum Ergün Vehbi’nin yaşamöyküsü! Yani Hasibe Hanım, yaşamı, gerçeği, yaşanmışlıkları yazmayı yeğliyor/seviyor. Nitekim son görüşmemizde kurgu-kurmaca yazmayı sevmediğini bana açıkça söyledi. 
Bu sayfada (16 Ağustos 2016) onun “Çıplak Gerçekler” adlı kitabına değinmiştim. O kitapta babası, annesi, kardeşleri, kayınbiraderleri ve diğer yakınlarının mücadele/mücahitlik anılarını/anlatılarını dile getirmişti. Yoğun içerikli kitapta, Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi’ne ilişkin nice ilginç olaylar, adsız sessiz kahramanlar var.

***

Gelelim Hasibe Hanım’ın son kitabı “Ayak İzleri”ne! Bu kitabında henüz on altı yaşında yurt dışına (ABD) ilk çıkışından başlayarak süregiden gezilerinden anılar anlatıyor bize! “Ayağını sürümüş” olmalı ki on altı yaşında gerçekleşen ilk gezisinden sonra hep gezmiş. Kendisi öyle diyor.
“Ayak İzleri”nde bu gezilerden kalan anılarını paylaşıyor. Daha önce de “Tuvaldeki Duygular” (2013) adlı kitabında, “Gezi Notları” ismini verdiği bir bölümde “İzmit,” “Tiflis,” “Kırım,” “Kiev” ve “Tahran” gezilerinden izlenimlerini de paylaşmıştı.
“Ayak İzleri,” özgeçmiş-anı-gezi karışımı bir anlatı! Gezi türü zaten bir anlamda gezi anılarını içerir. Hasibe Hanım’ın bu eseri de öyle olup türler iç içe geçmiş.
401 sayfalı kitabın ilk bölümlerinde (53’üncü sayfaya kadar), yazarın on altı yaşına kadarki yaşamöyküsü paylaşılıyor. Ardından “South Dacota - Amerika (1969-70)” başlığı altında ABD anıları/izlenimleri” ve sonrasında “Ölüm Acısı Ve Üniversite” başlığı ile yeniden özgeçmişe bir dönüş var. 
İzleyen bölüm başlıkları kitabın bundan sonraki gidişini anlamak için yeterlidir sanırım: Libya, Mısır Gezisi, Londra - Avrupa- Türkiye - Kıbrıs, Bakü -Azerbaycan, İran, Gürcistan, Ukrayna, İsviçre, Pakistan Pakistan Cive Pakistan, Afganlı Türk Fatma, Trajik Komik Bir Vaka, Sihler, Bahreyin’in İslamabad Büyükelçisi’nin Eşi, Pakistan’da Şeriat, Lâl Mescit Olayları, Bombaların Gölgesinde, Pakistan’da Kadın Olmak, Kalenderler, Skardu Macerası, Kıbrıslı Gelin, Kalaşlar, Renk Renk İslamabad, Yine Bomba, Parsî (Zerdüşt) Dost, Parvez Müşerref, Elazığ - Türkiye, İzmit, İstanbul, Ankara - Kayseri, Saraçlar Köyü, Bodrum - Kuşadası - Çeşme, Foça, Çandarlı, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Romanya, Hatay, Filistin - İsrail...
Şahoğlu’nun yaşamında diplomatlık da var.  Kitaba konun olan ülkelerin bazısı (Azerbaycan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi) onun görev yaptığı yerler. Bundan dolayıdır ki bu ülkeleri daha geniş anlatıyor.
Bir şey daha: Kitabına konu olan bazı ülkelere gerçekleştirdiği geziler KIBATEK çalışmaları kapsamında idi ve ben de vardım. Azerbaycan’nda  KIBATEK Sempozyumu düzenlenmesinde katkısı var. Pakistan’da da bir KIBATEK Sempozyumu için son aşamaya gelen çabaları oldu ama siyasal kargaşa çabasının meyvesini almamıza olanak vermedi.

***

Hasibe Vehbi Şahoğlu, ülkemizde giderek zenginleşen “anı, yaşamöyküsü, özyaşamöyküsü, gezi” tarzında/yazınsal anlatı türlerinde değişik ve ciddi katkı sağlıyor.
Beni izleyenler,  her yeri geldiğinde toplum belleği konusu üzerinde durduğumu bilirler. Her kitabın, özellikle de her anı/yaşamöyküsü kitabının, toplumsal belleğe yapılan bir katkı olduğunu da bu sayfada çok kez dile getirdim. Hasibe Şahoğlu’nun kitapları da toplum belleğimize yapılan çok ama çok değerli bir katkı; bizi bu Ada’ya bugünkü halimizle, ”gökten zembille indiğimiz” sananlara verilen bir yanıttır.
Hasibe Vehbi Şahoğlu’nun kitapları, özellikle anlatı türlerini sevenler için ilgi çekicidir. Edebiyat söz konusu olunca dil çok önemli ve Hasibe Hanım’ın dili güzel, akıcı, anlaşılırdır. 
İçtenlikle öneririm.