Atık kağıt ve kartonun yanında cam atıkların da geri dönüşüm ile ekonomimize kazandırılması yönünde girişimler ve hayata geçen projeler heyecan veriyor.
Biyolog Tuğberk Emirzade, Güngör çöp toplama alanının bu yıl %50 doluluk oranında olması gerekirken, %100’e yaklaştığını ve yeni çöp alanlarının yaratılmaması için atıkların azaltılması yönündeki projelerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
VATAN - Daha güzel ve daha temiz bir dünya için birçok ülkede hız kazanan geri dönüşüm projeleri ülkemizde de hayat bulmaya devam ediyor.  Atık kağıt ve kartonun yanında cam atıkların da geri dönüşüm ile ekonomimize kazandırılması yönünde girişimler ve hayata geçen projeler heyecan veriyor.
Taşken Doğa Parkı’nda başlayan ilk kum üretimi, Tatlısu Belediyesi ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle cam atıkların “cam kuma” dönüştürülmesi projesi ile devam ederken, bu alanda bir proje de Kaşıyaka Kültür ve Sanat Derneği tarafından hayata geçirildi.
Özellikle yapı ve inşaat alanında harçalara katılarak kullanılabilen “cam kum” kum eksilen deniz sahillerinde de işlenerek kullanılabilmektedir.

Vatan özel cam kum 4
ÇÖP TOPLAMA ALANLARI ALARM VERİYOR
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Biyolog Tuğberk Emirzade, Güngör çöp toplama alanının bu yıl %50 doluluk oranında olması gerekirken, %100’e yaklaştığını ve yeni çöp alanlarının yaratılmaması için atıkların azaltılması yönündeki projelerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Cam geri dönüşümü ile ilgili çevre olaylarına da dikkat çeken Emirzade, inşaatlarda kullanılmak üzere Akdeniz bölgesindeki kum tepelerinden kum alınarak çok hasas bir ekosistem olan kum tepesi habitatlarını yok etmekte olduğumuzun altını çizdi. Biyolog Tuğberk Emirzade,  bunun yerine başta belediyeler veya parke üretimi yapan diğer kurumların geri dönüşüm “cam kum”dan yararlanabileceklerini belirtti.
Emirzade sözlerine şöyle devam etti: “Burda önemli olan sadece cam atıklar değil. Çevreye ve insan sağlığına en çok zarar veren plastik atıklardır. Aslında ilk geri dönüşüm projelerine plastik, kağıt, karton metal ve cam atıkları toplamak için başladık. Daha sonra maliyetler söz konusu olunca AB projesi olarak ilerleme kaydedebildik. Bu tarz projelerin artarak geliştirilmesi ve desteklenmesi hem ülkemizin çevresine hem de ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır.
Koordinatörlüğünü Cemaliye Kavani’nin yürüttüğü Kaşıyaka Kültür ve Sanat Derneği projesinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde yetkililere ve ilgili kişilere görevler düşmektedir.” 

Vatan özel cam kum 2

Editör: Mehmet Kasimoglu