Herzog’un gelişi protesto edilecek
Herzog’un gelişi protesto edilecek
İçeriği Görüntüle

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Güney Kıbrıs’a dün gerçekleştirdiği kısa süreli resmi ziyaret ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le yaptıkları görüşme bugünkü Rum basınında da yer buldu.
Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs İsrail ve Lübnan’la Üçlü Görüşmeye Hazır- İsrail ile Lübnan’ın Yakınlaşması İçin Kıbrıs’ta Üçlü Görüşme” başlıklı haberinde Hristodulidis ile Herzog arasında dün ele alınanlara dayanarak, Güney Kıbrıs’ın İsrail ile Lübnan arasında iletişim köprüsü olabileceğini yazdı.
İki başkanın görüşmesinin gündeminde İsrailli savunma şirketlerinin adadaki faaliyetlerini genişletmeleri olasılığının bulunduğunu da kaydeden gazete, iki başkanın başkanlık sarayındaki görüşme ve çalışma yemeğinin ardından açıklama yapmadıklarını belirtti.
Ancak gazete bunun hemen akabinde “ortaya çıkan bilgilerin”, iki liderin baş başa ve genişletilmiş görüşmelerde üzerinde durduğu konular açısından son derece ilgi çekici olduğuna işaret etti.
Gazete Herzog’un başkanlık ofisi içerisinde yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs, Lübnan ve İsrail cumhurbaşkanları arasında üçlü bir görüşme yapılması arzusunu dile getirdiğini ve bölgede barışa doğru ilerlemenin kendisi için bir hayal olduğunu vurguladığını iletti.
Gazete “konu hakkında bilgi sahibi yetkili kaynaklara” dayanarak Herzog’un bu ifadesinin Lübnan’a da yönelik bir mesaj olduğunu ve iki ülkenin anlaşma olasılığı bulunduğunu da kaydetti.
Gazete Lefkoşa Rum kesiminin mesajının ise, iki komşu ülkenin ilişkilerinde ortaya çıkan meselelerin kendisine bağlı olmadığı şeklinde olduğunu iletti.
Rum kesiminin Lübnan ve İsrail’in ele almaları gereken kendi iç sorunları olduğunu anladığı kaydedilen haberde Lübnan ve İsrail’in istemesi halinde başkanlar düzeyinde üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirttiği de yer aldı.
Gazeteye göre “aynı kaynaklar” görüşmede Rum kesiminin savunma sektöründeki ve planlamasındaki iş birliğinin de ele alındığını ve iki tarafın Güney Kıbrıs’ın silahlanma programı temelinde daha spesifik olarak ne elde edebileceği konusunda temasta olacaklarını belirtti.
İsrail’in Güney Kıbrıs’ın savunma ekipmanının en büyük tedarikçilerinden biri olduğunu kaydeden gazete, Lefkoşa Rum kesimindeki “hükümet kaynaklarından elde edinilen bilgilerin”, İsrailli savunma şirketlerinin AB’nin SAFE programından potansiyel anlamda faydalanabilmek için Güney Kıbrıs’a gelmeye ve ülkede faaliyet göstermeye ilgi gösterdiklerine işaret etti.

- GSI ve enerji meseleleri
Gazete, İsrail’in bağlantının Güney Kıbrıs-İsrail kısmının ilerlemesini istedikleri için görüşmede Great Sea Interconnector (GSI) projesi konusunda da bilgilendirilmeyi talep ettiklerini yazdı. Haberde Hristodulidis’in ise “İsai” ve “Afrodit” yatakları konusunu ortaya koyduğu da belirtildi.
Gazete “aynı kaynaklara” dayanarak Hristodulidis’in iki ülke arasında çifte vergilendirmeden kaçınılması anlaşmasıyla ilgili planlarla alakalı ve 2011 yılından bu yana belirsizliğini koruyan konuyu gündeme getirdiğini de ifade etti.
Yapılan istişarelerde Afik Group CEO’su Simon Aykut’un tutuklanmasının ardından KKTC’deki İsrailli yatırımcıların sayısının hızla azaldığı ve İsrail devletinin KKTC’deki mülklerle ilgili bir bilgilendirme kampanyası düzenlediğine atıfta bulunulduğu da öne sürüldü.
Gazete haberinin devamında Hrisodulidis’in Herzog’u başkanlık konutunda karşılaması esnasında yaptığı konuşmaya ve görüşmenin ardından Herzog’un söylediklerine de yer verdi.
Gazeteye göre, Herzog hayalinin Lübnan, Güney Kıbrıs ve İsrail başkanlarıyla Güney Kıbrıs'ta da görüşebilmek olduğunu ve bir gün bunu gerçekleştirebilmeyi umduğunu da dile getirdi.
Bölgede barışa doğru ilerlemeleri gerektiğini kaydeden Herzog, bölge ve dünyanın iyiliği için terörizmin kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılmasının da sağlanması gerektiğine de işaret etti.
Alithia gazetesi ise “Lübnan’la Üçlü Görüşme Masada- İsrail Cumhurbaşkanı Lefkoşa’da” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in dün Herozg’la başkanlık konutunda yaptığı görüşmede Rum Yönetiminin, Güney Kıbrıs, İsrail ve Lübnan arasındaki üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söylediğini iletti.
Üçlü görüşmeyle ilgili önerinin Herzog tarafından ortaya konulduğunu yazan gazete, önerinin bölgedeki istikrarsızlık ve İsrail ile Lübnan arasındaki kırılgan ilişkiler dolayısıyla özel bir siyasi önem kazandığına da işaret etti.

- Herzog’un ziyareti protesto edildi
Haravgi’de yer alan bir haberde ise İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ziyareti dolayısıyla “Tüm Kıbrıs Barış Konseyinin” dün bir protesto gösterisi düzenlediği belirtildi.
Rum Başkanlık Konutu dışında toplanan yüzlerce kişinin Herzog’un ziyaretiyle ilgili öfkelerini dile getirdiklerini yazan gazete, protesto gösterisine çeşitli savaş karşıtı örgütlerin katıldığını, organizatörlerin Hristodulidis-Herzog görüşmesine şiddetle karşı olduklarını belirterek bunu büyük bir “meydan okuma olarak” tanımladıklarını ekledi.
Konuyla ilgili haberler Haravgi’de “Lefkoşa Kıbrıs-İsrail-Lübnan Üçlü Görüşmesine Hazır- Savunma İş birliği, Ekipmanlar ve Enerji Meseleleri Temasların Merkezinde”, Politis’te ise “Kıbrıs ve İsrail arasında Üst Düzey Temaslar- Isaac Herzog’un Lefkoşa’ya Yaptığı Ziyaret İki Ülke Arasındaki İlişkilerin Düzeyine İşaret Ediyor” başlıklarıyla yer aldı.