Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unda Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi’nin reddedilmesi ardından güncel konuşmalara geçildi. 

ŞAHALİ
Polis Teşkilatı’nın Huzuru konusunda ilk güncel konuşmayı yapan CTP Milletvekili Erkut Şahali, son zamanlarda Meclis’te, poliste meydana gelen terfilerin araştırılması için 2 kez özel komite kurulduğunu anımsattı.
Polisin görevini layıkıyla yerine getirebilmesi için,polisin çalışma huzurunun önemine işaret eden Şahali, ancak son zamanlarda özellikle internette araştırma yaparken polis konusunda karşısına çıkan haberlerin hemen hemen hepsinin “poliste deprem” başlığıyla verildiğini kaydetti.
Poliste bir idari zafiyet olduğunu savunan Şahali, polisin halka doğru hizmet verebilecek şekilde yönetilmediğini ileri sürdü.
Polisin huzurunun, toplumun huzuru anlamına geldiğine işaret eden Şahali, polis subaylarının soruşturulması, görev yerlerinin değiştirilmesi ve rütbelerinin altında bir yere yerleştirilmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu vurguladı.
Poliste hiyerarşinin doğru çalışması, emir komuta ilişkisindeki dengenin iyi kurulması gerektiğini ifade eden Şahali, terfi mekanizmasındaki yanlışlıklara dikkat çekti.
Şahali, Polis Hizmetleri Komisyonu’nun denetlenebilir ve şeffaf bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyleyerek, 23 polis mensubunun nakilleri ile ilgili gerekçelerin açıklanmasını istedi.

ERÇAL
CTP milletvekili Hüseyin Erçal, “Önlenemeyen Trafik Kazaları” konusunda yaptığı güncel konuşmada, son zamanlarda meydana gelen trafik kazalarına dikkat çekerek, üst kademe yöneticiliğine kadar atanmış bir kişinin ehliyet usulsüzlüklerinden mahkemeye çıkarılmasını eleştirerek, sorguladı.
Trafik kazaları konusunda nasıl tedbirler alınabileceğine değinen Erçal, devletlerin insanların can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu kaydetti.
Devletin ulaşım konusunda yapması gerekenlere değinen Erçal, yollarda araç arayan, yardım isteyen  insanların ortadan kaldırılması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Toplu taşıma konusunda, yük ve eşya taşımacılığı, tehlikeli maddeler taşıyan araçlar konusunda tüzük değişikliği yapılacağının söylendiğini anımsatan Erçal, bu konudaki son gelişmeler hakkında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ten bilgi istedi.   

ANGOLEMLİ
Ardından söz alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Ulaşımda altyapı sorunları” konusunda güncel konuşma yaptı.
Trafiğin artık can pazarı olduğunu, trafiğe önem verilmezse her geçen gün trafik kazalarının artacağını ifade eden Angolemli, yıllarca insanların değil, araçların düşünüldüğünü, adaya sol direksiyonlu araçlarının sokularak kazaya davetiye çıkarıldığını kaydetti.
Kavşakların ışıklandırma sorununa değinen Angolemli, bu durumun yol açtığı trafik kazalarına dikkat çekti.
Gerekli yerlerde üst geçitlerin olmamasını da eleştiren Angolemli, kavşaklarda güvenli geçitlerin olmasının gerekliliğine işaret etti. 
Trafikte kırmızı ışıkta geçenler için caydırıcı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Hüseyin Angolemli, yaya geçitlerinde de caydırıcılık olmadığını vurguladı.
Denetim olmamasını da eleştiren Angolemli, sürücülerin hatalarının da altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını söyledi.
Angolemli, yollarda tartı aletlerinin olmamasını da eleştirerek, ülkede bulunan 200 bini aşkın araç için neler yapıldığını sordu.
Hüseyin Angolemli, trafik konusunda yapılacak çok iş olduğunu sözlerine ekledi.

DÜRÜST
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, takometre ve tonaj ölçüm cihazları konusunda yapılan yasal düzenlemelerin hazır olduğunu, yakında bunların meclise gönderileceğini söyledi.
TC Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile 10 Kasım’da Girne-Dağyolu’nun temelinin atılacağını belirten Dürüst, Girne-Çatalköy yolu gibi Girne’de bir çok yolun temelinin de aynı gün atılacağını söyledi.
Bu yıl çalışması yapılan diğer yollar hakkında bilgi veren Bakan Dürüst, bütün yol çalışmalarının Anavatan Türkiye ile birlikte yapıldığını anımsattı.
Sorunlar konusunda yapılan eleştirilerin haklı olduğunu ifade eden Bakan Dürüst, bütün bunlar söylenirken ülkede Karayolları Dairesi’nin imkan ve kabiliyetlerinin de bilinmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Dürüst, Karayolları Dairesi’nin sınırlı bir personelle görev yapmaya çalıştığını söyledi.
Lefke Güzelyurt yolunda çalışmaların sona doğru gelindiğini belirten Bakan Dürüst, ışık ve aydınlatma eleştirileri konusunda yapılan eleştirilerin haklı olduğunu, ancak tüm bunların hepsini yapacak imkan ve güçleri bulunmadığını vurguladı.
Yeni yol yapmak değil, var olan yolların sorunlarını çözmenin önemine işaret eden Dürüst, 7 kantarın alınması için çalışmaların yapıldığını aktardı.
“Yollar ne kadar kötü olursa olsun, biz sürücüler dikkatli olmak zorundayız” diyen Dürüst, “Eksiklikleri, altyapıları giderelim amasürücüler de dikkatli olsunlar” şeklinde konuştu.
Bakan Dürüst, Gemikonağı’na yapılacak liman konusundaki eleştirilere cevap vererek, “Hiç merak etmeyin, KKTC’ye bir şey yapılacaksa bu UBP iktidarında yapılacaktır” dedi. 

CANDAN
CTP milletvekili Armağan Candan, “Son siyasi gelişmeler” konusunda yaptığı güncel konuşmada, Kıbrıs konusuna ilişkin 19 milletvekilinin imzaladığı önergeye dikkat çekerek, yapılan ivedilik başvurusundan geri adım atıldığını belirterek bunu değerlendirdi.
Bu konuların bir eşgüdüm içerisinde ele alınması gerektiğine işaret eden Candan, müzakere sürecinin Güney Kıbrıs’taki seçimlerden yani Şubat sonrasında yeniden başlayacağını düşünerek, insanların Ocak ayında yapılacak genel seçimlerde ona göre hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
Barış ve çözüm çabalarına işaret eden Candan, ülkedeki parlamento seçimlerinin bir dönüm noktası olacağını, insanların seçim günü asla evde oturma gibi bir lüksü olmayacağını söyledi.
DP-UBP hükümeti döneminde ülkede kaos ortamı yaşandığını savunan Candan, Kıbrıs Türk halkının bu seçimi boykot etme hakkı olmadığını ileri sürerek, herkesin sandığa gitmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Candan, döviz krizi konusuna da değinerek, bu konuda herhangi bir adım atılmadığını belirtti ve bunu eleştirdi.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu