İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’un 2025'de İsrail ile Güney Kıbrıs arasında elektrik bağlantısıyla ilgili anlaşma imzalayacağı ve bu anlaşmanın Asya-Orta Doğu-Avrupa (IMEC) ekonomik koridoru çerçevesinde olduğu yönündeki söyleminin Rum yönetimi ve Yunanistan için “beklenmedik" olduğu kaydedildi.
Alithia Netanyahu’nun “X” platformundaki hesabından yaptığı açıklamaya Rum yönetiminin “ekleyecek hiçbir şeyi olmadığını, Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun RİK’e yaptığı açıklamanın ise “Netanyahu’nun bu açıklamasını beklemeyen Hristodulidis hükümetini hazırlıksız yakaladığı” izlenimi yarattığını yazdı.
Gazete Atina’nın tepkisi konusunda edindiği bilgilerin ve Yunan medyasına yansıyanların “iki farklı görüntü verdiğine” de dikkat çekti.
Habere göre verilen birinci görüntü, Yunan hükümetinin Netanyahu’nun İsrail’in Güney Kıbrıs’la elektrik bağlatışı yapma kararını bildiği, ikinci görüntü ise bu kararı Yunanların da bilmediği yönündeydi. Haberde finansman, yüklenici, Enerji Düzenleme Kurullarının kararları ve zaman çerçevesi gibi unsurların eksik olmasının ise hepsini şaşırttığı yer aldı.
Kimi, İsrail’in IMC’ye planına ABD’nin destek vermesi ve paralelinde Türkiye’nin GSI (Great Sea Interconnector) projesini engellemesi sebebiyle bunun, İsrail Başbakanı’nın taktik hareketi mi olduğunu, kimisi de Netanyahu’nun bu açıklamasının Girit-Güney Kıbrıs elektrik bağlantısını “çıkmaz ayın son çarşambasına mı bıraktığını” sorguladı. Ancak Yunanistan tarafı resmi olarak düne kadar Girit-Güney Kıbrıs kablo bağlantısıyla ilgili tutumunu değiştirmedi.
Öte yandan Politis Rum Enerji Bakanı Papanastasiu’nun 50’nci “Ekonomik Kurye Forumu”nda yaptığı konuşmada GSI projesinin hayata geçirileceğiyle ilgili “bir kez daha iyimser” konuştuğunu ancak bunun nasıl mümkün olabileceğine dair fazla detay vermediğini yazdı.
Habere göre projenin enerji izolasyonunu ortadan kaldıracağı için Güney Kıbrıs için çok önemli olduğunu belirten Papanastasiu “ister elektrik, ister iletişim ve veriler bağlantısı olsun genelde bağlantıların çok kritik olduğu görüşündeyiz. Proje devam edecek.” ifadesini kullandı.
Gazete Papanastasiu’nun bu sözlerinin GSI projesinin uygulanması perspektifini açık tutmakla birlikte net bir ufuk da sağlamadığını yazdı.
Netanyahu’nun açıklamasının Güney Kıbrıs ve Yunanistan için “beklenmedik” olduğu kaydedildi
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’un 2025'de İsrail ile Güney Kıbrıs arasında elektrik bağlantısıyla ilgili anlaşma imzalayacağı ve bu anlaşmanın Asya-Orta Doğu-Avrupa (IMEC) ekonomik koridoru çerçevesinde olduğu yönündeki söyleminin Rum yönetimi ve Yunanistan için “beklenmedik" olduğu kaydedildi.
Yorumlar