Uygarlığın gelişiminde Bilim ve teknolojinin rolü malumunuzdur.Tabii uygarlık sadece bilim ve/veya sadece teknoloji değildir.Bilim ve teknoloji insan kültürünün organları gibidir. Çünkü insanın doğaya katkılarının tümü Kültürdür. Bu cümleden olmak üzere örneğin müzik,resim, heykel gibi tüm sanat dalları Kültür bütünlüğünün organlarıdır.
Söz etmek istediğim psiko-sosyolojik olay, daha çok insana kolaylık sağlamak için hızla gelişen teknolojidir... Öylesine çabuk gelişmektedir ki teknoloji insanlar adaptasyon zorluklarına maruz kalıyorlar.. Teknoloji geliştikçe kullanılan ürünler de, hem artmaktadir hem de kullanımları değişmektedir. Örneğin manuel kullanmadan otomatik kullanıma... Elekrik kullanımından elektronik kullanıma geçış yapar..Nerdeyse Neŕdeyse kullanılan araç gereçler atom enerjisi ile çalışacaktır.
Bu durumda gelişmekte olanteknolojik yeniliklere nasıl adapte olabilir insan.?.Ama uymaya da mecburdurlar... Hani sürüde geride kısılan kuzuları kurtlar kapar diye bir özdeyiş gelir akla bu aşamada istemeden.
Bu konu ile ilgili olarak. Çünkü uygarlık insanı,ille de mevcut teknolojı düzeyine uymaya zorlar Çünkü teknoloji daha kolay daha güzel yaşama hizmet eder... Doğaldır genç nesil teknolojiye daha çabuk adapte olur.Ama teknoloji her kesim içindir.Teknolojinin sağladığı kolaylıktan herkesin ve her kesimin yararllan- ması şarttır.yaşamak ve yaşamdan zevk almak için.. Elbette bir aleti bozmamak için insan yeni gelişen araçları kullanmatan korkabilir.Doğaldır.... Ancak korkup da kullanmaktan kaçanlar maalesef çok miktardaldir yaşamda.Özellikle Ota kuşak üstu zümreler, (yaşlı kesim)yeni teknolojiyle başları hoş değillerdir.
Ama koşullar kullanmaya mecbur eder herkesi. Daha düzgün ve daha kolay yaşamak için tabiatıyla. Üstelik teknoloji sadce yaşamı kolaylaştırmakla kalmıyor. Çeşitlendirir de ayni zamanda.İhtiyaçlar da çoğalır teknolojik buluşların artarak gelişmesiyle. Korka korka kullanır yaşlı kesim teknolojinin yeni ürettıği ürünleri.. Hatta kendine yeterli olacak kadarkullanmayı öğrenir.Tipkı cep telefonunu kullanma olayı gibi....
Herkes cep telofonu kullanır ama her kes kendine lazım olacak kadar kullanmasını bilir. Bazan bu tür korkular insanda fobiye dönüşür.Bu takdirde aleti bozabilirim korkusuna kapılarak kapısını teknolojinin yeniliklerine büsbütün kapatabilirler..Ve bu aşamada alet kullanmaktan korkarlar.İşte buna teknoloji fobisi derler.Böyle korkular marazi boyutlara kadar ulaşabilirler.
Teknoloji Fobisi
Teoman Ersöz
Yorumlar