İstihdam yaratcak yatırımlara ihtiyacı vardır ülkemizin.

Ve zaten, istihdam yaratmaycak yatırım boşuna kaynak tüketiminden başka da bişey değildir.

İatihdam ve artı değer söz konusu değilse, harcanan para israf ekonomisi olarak isimlendirilmelidir.

Misal ; tonla lirayı 4 çekerli, kapıları sahibinin sesi ile açılan, ultra mega lüks arabaya yığınla para harcayan insan,  kendini iş adamı ya da iş kadını var saysa ve yaptığı harcamaya da yatırım dese de, yaptığı şey, züppelik ve parasını çope atmaktan başka bişey değildir.

50 adet vekili yıllardır, seçip seçip meclise gönderiyoruz ve bunlar, 16. Lefkoşa , 13 Mağusa, 10. Girne, 6. Güzelyurt, 5. İskele kazalarından seçiliyorlar.

Yani, seçim kazandıkları kazaların vekilleridirler ve seçilmelerinin, meclise gönderilmelerinin ruhu da, seçim bölgelerinin sorunlarını meclise dolayısı ile de devlet katına, planlama örgütüne, bütçe kavramına iletmektir.

Bunun, bu güne kadar başarılı bir şekilde uygulandığını söylemek olası değildir.

Kimsenin ağzı torba değil çekip büzemeyiz, yanılıyorsun yazar efendi, biz sorunları gündeme getiriyoruz diyecek olan elbette çıkacaktır.

Onlara şunu söylemek boyun borcumdur. Siz beyler, hiç bişeyi gündeme getirmiyor ancak ve yalnız, gündemi arkasından , hem de çok arkasından takip ediyorsunuz.

Siz  kazalarınızın sorunlarını, saptayıp çareler arayarak önerseydiniz. Girne bu günkü hale gelmez ve İskele üvey evlat muamelesi görmezdi.

Girne kamuoyunun ve medyanın gündeminde olduğu için, İskele’ye bir göz atmaktır yazımızın derdi.

İskele Belediyesi üniversite ve hastahane istiyor bölgesine.

Ben, fakülte ve hastahane diyorum ve ekliyorum, devlet ve devlet planlama örgütü, henüz vakit varken, İskele’ye el atmalı ve bölgenin istihdam artırıcı ne gibi yatırımlar için, teşvik bölgesi olabileceğini, akla ve bölge koşullarına uygun olarak planlamalı örgütlemelidir.

Turizm ve otelcilik yüksek okulu ile ziraat fakültesi, KKTC nin kabul görmüş üniversiteleri bünyesinde düşünülerek, böyle yatırımlar yapılabileceği gibi, bölgenin  çarpık kentleşmesine yol açmıyacak ve bir yandan bölge gençlerinin istihdamını, öte yandan da ( avuç içi kadar ülkeyiz) bütün KKTC nin istihdam soruna çare olabilecek ve artı değer yaratabilecek yatırımların neler olabileceği konusunda ön almalı ve öncülük etmelidir. Bu devletin ve DPÖ nün asli görevidir

Bu istihdam ve artı değer yaratma işi, hiçbir komplekse kapılmadan, örneğin Türkiye’nin büyük tekstil firmalarının, bölgede yatırım yaparak, istihdamını kktc yurttaşlarından olmak koşulu ile, üretimini Türkiye üzerinden pazarlayabilmesini sağlamak olabilir.

Ekonomiden çok anladığımı söyleyemem ama, örneğin  Türkiye de üretilen beyaz eşya firmaları kimi ürünlerini, İskele bölgesinde fabrika kurarak yapabilirler diye düşünüyorum

Evvel emirde İskele bize diyor ki, üvey kaza değilim yatırım bekliyorum.

Öneriyorum ben de

İskele’ye  hastahane şarttır, ülkenin ve bölgenin kalkınmasında rol üstlenebilecek , turizm ve otelcilik, ahçılık- mutfak, ve el zenaatları fakülteleri, tarım ve ziraat teknik okulu sanırım iyi adımlar olur.

( NOT . ili olmayan memlekette, sadece Türkiye’yi taklit etmek için ‘ilçe’ kavramının kullanılıyor olmasını komik buluyorum, o nedenle bizim olan’ kaza’ kavramını kullanıyorum. Örnek , Lefkoşa kaza mahkemesi)