Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak (Enosis) için Yunanistan’ın organizesi ile kurulan EOKA örgütünün silahlı faaliyete başlamasının yıldönümü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kutlandı.
Kutlamalarda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tüm unsurları ile yer aldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, EOKA’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen ayine de katıldı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin diğer yetkilileri yanında Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki elçisi de düzenlenen törenlere katıldı.
Türkleri imha etmek isteyen terör örgütü EOKA’nın kuruluş yıldönümüne Rum yetkililerin tam kadro katılması sürpriz olmamıştır.
Çünkü bunlar EOKA’yı ve mücadelesini sahipleniyorlar ve aynı mücadeleyi sürdürdüklerini belirtiyorlar.
Adını terör faaliyeti ile duyuran ve adayı kısa sürede kan gölüne döndüren EOKA örgütünün yönetici kadrosunu Rum siyasetine yön veren kişiler oluşturmuştu.
Bu nedenle örgütün giriştiği hareketlerde onların sorumluluğu bulunmaktaydı.
Dolayısı ile Türklerle ortak bir cumhuriyet kurulması EOKA’cıları ve Rum siyasileri memnun etmemişti. Hedeflerine varmak için cumhuriyeti yıkma ve Türkleri ortadan kaldırma planları hazırladılar.
Kıbrıs cumhuriyetinde sorumluluk üstelenen EOKA mensupları, imha planları doğrultusunda Türklere saldırılar düzenleyerek Rum Yönetimi’ni oluşturdular.
Saldırıları organize eden EOKA’cı kişiler bu yönetimde de sorumlu makamlarda yer aldı.
Dolayısı ile Türklerin dışlanmasından sonra Kıbrıs cumhuriyeti hükümeti unvanını kullanmaya başlayan yönetim aslında bir EOKA hükümeti idi.
Güney Kıbrıs’ta EOKA hükümeti halen devam ediyor. Bu nedenle her yıl EOKA kutlamaları organize edilerek EOKA yüceltiliyor.
Törenlere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Başpiskopos Hrisostomos, Savunma Bakanı Vekili Sokratis Hasikos, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Yunanistan'ın Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayuannu , RMMO Komutanı ve diğer siyasi-askeri üst düzey yetkililer katıldı.
İlçelerde düzenlenen törenlere de Meclis Başkanı, bakanlar ile belediye başkanlarının katılması EOKA’ya verilen önemi gösteriyordu.
Yani Güney Kıbrıs Rum Yönetimi açıkça, “EOKA’nın mücadelesini sürdürüyoruz” diyor.
Yani Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, yetkilileri vasıtasıyla ikide bir tekrarladığı “Birleşik Kıbrıs” söyleminden murat ettiğinin aslında EOKA’nın gerçekleştirmeye çalıştığı Kıbrıs’ı Elen yapma olduğunu ortaya koyuyor.
EOKA’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan verilen mesajlarda ana fikir, Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın “kurtuluş mücadelesi” adını verdikleri EOKA’nın mücadelesine devam etmek ve “Kıbrıs Cumhuriyeti” unvanını kullanan Rum Yönetimi’nin bugünkü şeklini koruma idi.
Kıbrıs’ta aşılamayan sorun işte budur.
Kıbrıs’ın Yunan yapılmak istenmesi ve buna karşı direniş gösterilmesidir.