Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından kuruldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva ve Hakas Cumhuriyetleri ile Moldova'ya bağlı özerk Gagauzyeri TÜRKSOY’un “gözlemci üyesi” oldular.
TÜRKSOY’un çalışma alanı, Türk Dünyası’nın ortak geçmiş ve bu ortak geçmişten kaynaklanan ortak değerleridir. Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak ve dünyaya tanıtmak için yoğun çalışmalar içindedir. Çalışmalar, üye ülkelerin kültür bakanlarından oluşan Konsey kararları çerçevesinde yapılır. Kararları Genel Sekreterlik yürütür. Genel Sekreter Sultan Raev (Kırgızistan), Genel Sekreter Yardımcısı (Türkiye) Sayit Yusuftur.

***

Gözlemci üye olarak KKTC, TÜRKSOY’un çalışmaları ve etkinliklerinde yer alır. KKTC’ye uygulanan ambargonun, kültür, sanat ve bilim alanlarında mümkün olmadığı biliniyor. Kültür sanat ve bilimin kesinlikle engellenemeyecek özellikleri vardır. Ne dağ, ne deniz, hatta ne de demir perde bunu başaramamıştır. TÜRKSOY da bu alanlarda KKTC’nin dünyaya açılmasında büyük katkı yapmaktadır. Bu bağlamda KKTC’de ressam buluşmaları, opera günleri, edebiyat kongreleri gibi etkinlikler düzenledi, 2014’te beni “Türk Dünyası Yılın Edebiyat İnsanı Adamı” olarak ödüllendirdi, 2020’de değerli kültür insanımız Harid Fedai’yi Türk dünyasının mümtaz şahsiyetleri arasına alarak onun için bir etkinlik düzenledi. Son olarak da Kıbrıs Türkleri için önemli bir adım atarak, doğumunun 100’ünü yılı olan 2023’ü İsmet Vehit Güney yılı olarak kabul etti. Bu bağlamda geçen hafta bir anma etkinliği gerçekleştirdi. 
27 Kasım 2023 günü, İsmet Vehit Güney anısına yapılan etkinlikte TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ile Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Balyemez, Türk resim sanatının duayeni İbrahim Çallı'nın torunu Yaşar Çallı ile eşi Çiğdem Çallı, İsmet Vehit Güney’in kızı Fatoş ile eşi Mustafa Aydın ve başka konuklar; KKTC’den Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı; şair, ressam, karikatürist Dr. Arif Albayrak; İsmet Vehit Güney’in kızı öykücü ve ressam Nilgün Güney ve ben de yer aldık. 
Anma etkinliği içinde İsmet Vehit Güney’in eserleri ile hayatından kesitler içeren sergi, onunla ilgili bir belgesel ve konuşmalara yer verildi. Etkinlikte bütünsellik içinde İsmet Vehit Güney’in tüm yönlerinin dile getirildiğini söyleyebilirim.

***

Yaşam biçimim içinde edebiyat, kültür sanat, yazma ve araştırma önemli bir yer tutar. TÜRKSOY da kuruluşundan başlayarak ilgimi çekti ve olanak bulduğum birçok etkinliğine katkı yapmaya çalıştım. Yukarıda da belirttiğim gibi beni “2014 Yılı Türk Dünyası Edebiyat Adamı” olarak ödüllendirdi. Ödülümü Baku’da aldım. Beni ödüllendirme kararının Türk Dünyası’nda yayımlanan yaklaşık 35 edebiyat dergisinin Genel Yayın Yönetmenlerinin oybirliği ile alınması, hem kişi olarak benim, hem Kıbrıs Türkleri için çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.  
İsmet Vehit Güney’i anma etkinliğinde, bana Sertifikası ile birlikte “TÜRKSOY 30. YIL MADALYASI” verilmesi benim için sürpriz oldu.    

***

Etkinlikte KKTC’den katılan heyet olarak, (Şirin Zaferyıldızı, Dr. Arif Albayrak, Nilgün Güney ve ben), TÜRKSOY adına başından sonuna bize ev sahipliği/koordinatörlük  yapan Güler Fedai ve Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Balyemez’le çok uyumlu ve proje üreten bir ekip olduk.   Burada saymam doğru olmaz ama yaklaşık 10 projenin söz konusu olduğunu söyleyebilirim.
Birlikte anlamlı ve yoğun üç gün geçirdik. Onlara buradan da sevgi ve teşekkürlerimi iletiyordum.

***

KKTC Anayasası’nın 62’nci maddesi sanat ve sanatçının desteklenmesi, korunması, özendirilmesi yanında “ödüllendirilmesini” de emreder. Bu anayasa kuralına uygun olarak ilk ödüllendirme, 1986 yılında ben Turizm Ve Kültür Bakanı iken İsmet Vehit Güney, Hikmet Afif Mapolar ve Mustafa Kenan”a yapıldı. Ne yazık ki bu “ilk” ödüllendirme yıllarca “tek” kaldı ve ancak Fikri Ataoğlu’nun bakanlığı döneminde, - daha değişik formatta da olsa- Kültür Dairesi Müdiresi Şirin Zaferyıldızı tarafından 2021’de yeniden başlatıldı.        
İsmet Vehit Güney’in, doğumundan yüz yıl sonra TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası’na ve oradan dünyaya tanıtılmasının, zamanında onu ödüllendirmenin ne denli gerçekçi ve yerinde olduğu teyit edilmiş oldu.

***

TÜRKSOY’a, Sayın Sultan Raev, Sayit Yusuf ile Güler Fedai ve tüm TÜRKSOY personeline, hem İsmet Vehit Güney’i Türk Dünyası’na tanıttıkları, hem beni de bu amaçla yaptıkları düzenlemeye çağırdıkları için teşekkür ederim.
Bir teşekkür de Bakan Fikri Ataoğlu ile Kültür Müdiresi Şirin Zaferyıldızı’na!
Resim, fotoğraf, karikatür alanında eserler veren, şiir ve öyküleri de olan İsmet Vehit Güney’i rahmetle anıyorum. Bu dünyadan “izler” bırakarak göçtü ve “unutulmayanlar “ arasında yerini aldı.
Kısa bir şiirini de paylaşıyorum:
GÖÇ
Rengârenk kuşlar ipek kanatlarle
Süzüldü göğe ince bir sis gibi
Etrafı sardı pek hazin bir nale
Akarak gitti göklerin sahibi...
Şimdi yalnızdır boynu bükük söğüt,
Esen rüzgârle rakseden ağaçlar,
Hicran içinde bekliyor bir öğüt,
Şakrak bir sese susamış ağaçlar.
İsmet V. Güney (Halkın Sesi Gazetesi, 26 Kasım 1945)